Boer Rowin Batterink uit Nijkerk kweekt meelwormen. De kweek van insecten als eiwitvervangers wordt sterk gestimuleerd in de Gelderse Vallei.
Volledig scherm
PREMIUM
Boer Rowin Batterink uit Nijkerk kweekt meelwormen. De kweek van insecten als eiwitvervangers wordt sterk gestimuleerd in de Gelderse Vallei. © Rodney Kersten

Huisvliegen of meelwormen in chocolade, mueslirepen of pasta? Als het aan Rowin ligt wél

Sprinkhanen op je bord? Of meelwormen, huisvliegen en krekels? Insecten bieden in de Regio Foodvalley veel kansen als vervanging voor dierlijke eiwitten.

 1. Woningstichting wil moeder met drie kinderen uit huis zetten: ‘Waar moeten we heen als we op straat komen?’
  PREMIUM

  Woning­stich­ting wil moeder met drie kinderen uit huis zetten: ‘Waar moeten we heen als we op straat komen?’

  Een moeder met drie kinderen is radeloos nu de Woningstichting Leusden haar uit haar eengezinswoning wil zetten, omdat ze illegaal in het huis zou verblijven. De vrouw en haar kinderen van 8, 14 en 15 jaar wonen sinds maart 2020 in het huis, maar volgens de woningstichting gaat het om illegale onderhuur. Nu het contract met de eigenlijke huurder is beëindigd, moet ook het gezin eruit.
 2. Nijkerk moet verder zonder wethouder Aboyaakoub: dit is waarom ze gaat stoppen
  PREMIUM

  Nijkerk moet verder zonder wethouder Aboyaakoub: dit is waarom ze gaat stoppen

  Ze kwam in 2006 als eerste moslima in de gemeenteraad, klom negen jaar later op tot wethouder en is sindsdien niet meer weg te denken uit de lokale politiek. Toch moet Nijkerk gaan wennen aan een stadhuis zónder Nadya Aboyaakoub-Akkouh. Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart keert ze definitief niet terug op het pluche. ,,Als je deze baan goed wil doen, moet je meer dan honderd procent geven.”
 3. Teveel drinken? Op het terras halen Nijkerkers hun schouders op: ‘Wat ik thuis drink, hoef jij niet te weten’
  PREMIUM

  Teveel drinken? Op het terras halen Nijkerkers hun schouders op: ‘Wat ik thuis drink, hoef jij niet te weten’

  Het terras van eetcafé Old Niekark aan het Plein zit vol op deze zonnige herfstmiddag. Een snelle blik leert dat het merendeel van de gasten wel een biertje of wijntje voor zich heeft staan. En voor het groepje, half onder de luifel verscholen jongvolwassenen is dat niet het eerste glas van de dag. ,,Ik doe m’n best’’, zegt een van hen breed grijnzend, terwijl hij een fluitje heft.