Het aantal autokraken nam toe met 19 procent.
Volledig scherm
Het aantal autokraken nam toe met 19 procent. © Thinkstock

Inbraakgolf in parkeergarages Amersfoort: dit jaar al honderden auto's opengebroken

Autobezitters zijn de laatste anderhalf jaar weer vaker slachtoffer van inbraken in Amersfoort. Autokrakers slaan vooral regelmatig hun slag in parkeergarages in het centrum.

De politie maakt uit onderzoeken op dat landelijk opererende groepen criminelen verantwoordelijk zijn voor de stijging van auto-inbraken. Het aantal autokraken nam toe met 19 procent, wijzen de aangiftecijfers over het eerste halfjaar van 2019 uit. In totaal werden in die zes maanden 363 voertuiginbraken gepleegd, waar dat aantal het eerste halfjaar van 2018 305 bedroeg. Over het gehele vorige jaar was een stijging zichtbaar. Het Bureau Veiligheidsstrategie Midden-Nederland rapporteert halfjaarlijks over de criminaliteitscijfers.

De bendes hebben het vooral gemunt op apparatuur als laptops, tablets en andere goederen, en op onderdelen als airbags in auto's. Slachtoffers zijn veelal zakelijke eigenaren die hun voertuigen in de parkeergarages zetten. Daarnaast waren bewoners van Vathorst en Hooglanderveen doelwit van diefstal van apparatuur uit hun auto's. Daders lijken vaak voor die wijken te kiezen omdat ze vandaar snel weg kunnen komen via de snelweg A1.

Ter bestrijding van de voertuig-inbraken zet de politie onder meer lokauto's in op hotspots die worden geobserveerd om dieven te kunnen betrappen. Daarnaast worden autobezitters met publieksacties op de risico's gewezen, waarvoor de politie ook studenten van de opleiding handhaving en toezicht inschakelt.

Minder geweld

Het totaal aantal misdrijven is de eerste helft van dit jaar vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van dezelfde periode van 2018, wijst de registratie van het veiligheidsbureau Midden-Nederland uit. Dat geldt ook voor het aantal woninginbraken, 309 in totaal. De hoeveelheid geweldszaken, zoals mishandeling en bedreiging, nam dit eerste half jaar behoorlijk af.

Door extra toezicht en bewustmaking van vooral winkelend publiek slaagt de politie erin de zakkenrollerij een halt toe te roepen. Het aantal aangiften daalde de eerste helft van dit jaar met 46 procent.

Cybercriminaliteit neemt ook in de regio sterk toe, merkt de politie aan de aangiften. Het betreft dan met name fraude en oplichting via websites als Marktplaats en online-shops. In die gevallen wordt veelal niet betaald of goederen worden niet geleverd. Jongerenoverlast blijft een aanhoudend probleem. Het aantal meldingen schommelt al enkele jaren steeds halfjaarlijks rond de 500.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!