De voorgestelde pilot voorziet erin dat in de straten De Schutspatroon (foto), De Vendelier en De Meesterproef gedurende een halfjaar de vergunningplicht wordt opgeheven.
Volledig scherm
De voorgestelde pilot voorziet erin dat in de straten De Schutspatroon (foto), De Vendelier en De Meesterproef gedurende een halfjaar de vergunningplicht wordt opgeheven. © AD

Invoering vergunningproef in Gildenkwartier lijkt kwestie van tijd

Het is nagenoeg zeker dat drie straten in het Gildenkwartier bij wijze van proef voor een half jaar vergunningsvrij worden verklaard. De gemeenteraad, die zich vanavond over het voorstel boog, lijkt in grote meerderheid vóór.

Het plan om een proef te lanceren komt uit de hoed van D66, CDA, ChristenUnie, Amersfoort2014 en de PvdA, en krijgt verder in ieder geval steun van Denk, SP en de Lijst Molenkamp. Over het invoeren van het plan kon vanavond nog niet gestemd worden (wanneer wel, is nog niet duidelijk), maar kan met deze partijen nu al op een ‘ja’ van 25 van de 39 zetels rekenen.

De voorgestelde pilot voorziet erin dat in de straten De Schutspatroon, De Vendelier en De Meesterproef gedurende een halfjaar de vergunningplicht wordt opgeheven. In de overige straten van het Gildenkwartier blijft het vergunningstelsel van kracht. Met dit voorstel doen de vijf bedenkers een nieuwe poging om de parkeerhinder in de nabijgelegen wijken Jericho en Jeruzalem te beteugelen. Die is, sinds in het Gildenkwartier vergunningparkeren werd ingevoerd, volgens bewoners ‘onleefbaar groot’.

De voorbije maanden werden al verschillende proeven bedacht, maar die zagen om verschillende redenen geen van allen het levenslicht. De algemene meningen over de proeven zijn in de wijken echter al die tijd hetzelfde gebleven, zo ook nu. Jericho en Jeruzalem grijpen ieder middel om de parkeerdruk te verlichten met beide handen aan. Het Gildenkwartier is fel tegen, en meent dat het beter zou zijn om in Jericho en Jeruzalem óók vergunningparkeren in te voeren. 

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!