Jongeren maken stadslied over Amersfoort

Menno Wiegeraad van maX Music heeft samen met een aantal jongeren van Amersfoortse scholen zijn best gedaan op een nieuw Amersfoorts stadslied. Het lied ‘Ren door de poort’ ging vanmorgen in première op YouTube. ,,Ik heb zelf de muziek gecomponeerd en samen met de jongeren de songtekst geschreven”, vertelt Menno.

Volledig scherm
© AD

Met een culturele subsidie en het uitgewerkte idee in handen, trok Menno langs verschillende Amersfoortse scholen met de vraag of hun leerlingen mee wilden doen aan het project. Toen zich eenmaal genoeg kandidaten hadden aangemeld, konden ze van start. ,,Iedere jongere die zich heeft aangemeld, had iets met zingen. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze het allemaal fantastisch konden”, aldus Menno. ,,Maar dat was ook absoluut niet het doel. We kozen er expres voor om met gewone Amersfoortse kinderen te werken.”

In de kou

Na uren in de opnamestudio te hebben doorgebracht en de hele stad te hebben doorgerend, is er een videoclip afgeleverd waar Menno trots op is. ,,Ze hebben er zoveel inzet en enthousiasme ingestopt.” Vooral de jongeren die in het steenkoude skatepark van Vathorst een dans opvoerden, krijgen een dikke pluim van Menno. ,,Het was die dag echt koud, ik ging helemaal kapot. Iedereen was blauw en chagrijnig, maar ze gingen er vol voor. We hebben ook veel tijd en geld aan de mix en de montage uitgegeven, dus het is een heel professioneel eindproduct geworden.”

Ook bijzonder is de rap die geschreven is door jonge statushouders. ,,Zij wonen hier nog maar net, dus ik was benieuwd wat zij vonden van Amersfoort. Zij rapten hoe sociaal ze Amersfoorters vinden en dat ze zelfs de taal wordt geleerd. De strekking van het lied is niet voor niets ‘ook jij mag hier zijn’, dus ik vond het heel positief om te horen dat de statushouders de stad ook zo ervaren.”

Het nieuwe stadslied was niet het eerste project van Menno en ook zeker niet het laatste. Sinds 2006 runt Menno maX Music, een organisatie die als doel heeft creativiteit te stimuleren bij onder meer scholen en bedrijven. ,,Ik ben ooit begonnen met een workshop black gospel en dat is nog steeds een succesnummer. Als mensen met creativiteit aan de gang gaan zie je hoe blij ze daarvan worden. Dat werkt ook door in andere gebieden van hun leven.” 

Van Menno mogen we wel iets meer spelen in ons leven, ook als je eenmaal volwassen bent. ,,We zijn bedoeld als creatief wezen, maar ons leven wordt al heel snel serieus. Voor je het weet ben je alleen nog maar dingen aan het regelen. Met onze workshops willen we het creatieve kind weer naar boven brengen.”

Dit artikel verscheen eerder op In de buurt.