KAMV viert 130-jarig jubileum met een kinderconcert
De Koninklijke Amersfoortse Muziekvereniging bestaat 130 jaar en viert dat met een kinderconcert.
Op de eerste zonnige zaterdagen van het prille voorjaar zaten zo’n veertig Amersfoorters de hele dag binnen. Ze hadden zich verzameld in de oefenruimte van de Koninklijke Amersfoortse Muziekvereniging (KAMV) en bereidden zich voor op een belangrijk moment: het 130-jarig jubileum. Dat wordt gevierd met een concert voor kinderen in poppodium Fluor.
Het repertoire bestaat voor deze gelegenheid uit liedjes van Jeroen Schipper. Hij is bekend van de op basisscholen vaak gehanteerde lesmethode 123zing. Een van die liedjes heet Muziek is van iedereen, en dat is ook het motto van het concert in Fluor.
We willen kinderen laten zien hoe prachtig het is om zélf muziek te maken en zélf te zingen.
Dirigent Elna Lerk arrangeerde de liedjes voor het harmonieorkest. Lerk: ,,We willen kinderen laten zien hoe prachtig het is om zélf muziek te maken en zélf te zingen.” Muziek, zo benadrukt ze, is méér dan dat het digitale achtergrondgeruis dat anno 2019 alomtegenwoordig lijkt. Het verdient concentratie en aandacht. Schipper, plechtig: ,,Het is mijn roeping om kinderen te laten ervaren wat muziek is. Hoe het mensen kan verbinden, wat je er in kwijt kunt. Het is iets wat ons tot mensen maakt.”
Voor de KAMV speelt ook mee dat het wel nieuwe leden kan gebruiken. De vereniging hoopt dat er kinderen in Fluor zijn die ook een muziekinstrument willen leren bespelen. Lerk: ,,De aanwas van nieuwe leden verloopt moeizaam. De mensen hebben al veel te doen in hun vrije tijd. Geregeld verdwijnen leerlingen omdat ze in een andere stad gaan studeren of andere hobby’s krijgen. Bij de eerste repetities na de zomervakantie heb ik altijd weer met een andere bezetting te maken. Het is mijn uitdaging om daar toch weer één geheel van te smeden.”
Lerk en Schipper leerden elkaar kennen toen ze, los van elkaar, presentaties gaven op een trainingsdag voor leerkrachten. Lerk sprak over muziekles voor jonge kinderen. Ze liet liedjes van Schipper horen, als geschikt repertoire bij uitstek: ,,Na één keer luisteren zing je ze mee!” Pas later die dag kwam ze tot de ontdekking dat Schipper zelf ook van de partij was.
Bwèp
Op een van de zaterdagen in het KAMV-gebouw schuift Schipper persoonlijk aan na de lunch. Het ‘Studieorkest’, aangevuld met wat oudere, losse krachten, heeft die ochtend al de arrangementen van Lerk doorgenomen. De gevierde liedjesschrijver zegt dat hij het een hele eer vind om met zo’n groot orkest te mogen optrede
Gezamenlijk nemen ze een griezelig lied door: een over skeletten met trompetten en geesten die feesten. De dirigente legt uit dat de jongste muzikanten best wat ‘vieze’ geluiden mogen maken. ,,Speel maar bwèp en bwàp! Doe maar wat je op les nóóit mag!” Dat valt in goede aarde.
Doe maar wat je op les nooit mag!
Na een eerste doorloop begint het grimmige treurmarsje zowaar ergens op te lijken. Vooral wanneer een oudere tenorsaxofonist zo attent is de partij van de ontbrekende trombonist voor zijn rekening te nemen.
In de volgende liedjes zingen Sienna (11) en Anissa (10) gezamenlijk een ‘solo’. Met z’n tweeën dus, want zo’n solo is een beetje eng op die leeftijd, zo legt Lerk uit in de pauze. De meisjes vertellen dat ze niettemin nergens bang voor zijn. Want Sienna ‘zit’ op de Telekids Musicalschool in Vathorst en Anissa op dansstudio Beyond Basic in Nieuwland. Ze zitten in groep 7, zijn heel goede vriendinnen en hebben elkaar veel te vertellen. Maar zodra de dirigente hen aanwijst, zijn ze geconcentreerd aan het werk.
Fanfare
De Koninklijke Amersfoortse Muziekvereniging heeft een rijke geschiedenis. De vereniging werd opgericht na het verdwijnen van een geliefde fanfare: het orkest van het Regiment Rijdende Artillerie. Toen het regiment werd overgeplaatst naar Leiden, besloten burgers van het garnizoensstadje zélf voor vervanging te zorgen. Dat werd de Amersfoortsche Muziekvereeniging. In 1889 klonken de eerste noten. Het regiment keerde na enige tijd terug naar de Keistad, maar de vereniging had de smaak te pakken en bleef bestaan. Geregeld stond een van de militairen als kapelmeester voor het burgerorkest. In 1950 werd de vereniging gerechtigd het predicaat ‘koninklijk’ te dragen, naar verluidt op aandringen van koningin Wilhelmina.
Met de groei van Amersfoort werd ook de muziekvereniging groter en groter. Onder de paraplu van de KAMV fungeren nu een Studieorkest - voor wie al enkele jaren les heeft - en een Harmonieorkest voor gevorderden. Voor kinderen is er de slagwerkgroep PreBeatz; van daaruit kunnen zij doorgroeien naar de Slagwerkgroep. Verder is er nog een Sambagroep en natuurlijk een fanfare: Showband Oranje. Een vlotte rekensom leert dat zeker duizenden, zo niet tienduizend Amersfoorters in de loop der jaren lid zijn geweest van de KAMV.
Koninklijke Amersfoortse Muziekvereniging en Jeroen Schipper; Fluor, Amersfoort, zondag 14 april, 16.00 uur. www.kamv.nl
Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen: hoe gaat het nu op de stadhuizen in de regio Amersfoort?
Woudenberg heeft er sinds maandag één, Barneveld en Leusden kwamen er vrijdag mee: een nieuwe ploeg wethouders en bijbehorend plan voor de toekomst. Dat gebeurde op de kop af twee maanden na het moment van de stembusgang, op 16 maart. Hoe hangt de vlag ervoor in de andere gemeenten in de regio Amersfoort? Een overzicht. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
Scooterrijder raakt gewond bij botsing met fietser
Een fietser en scooterrijder zijn maandagmiddag op elkaar gebotst bij de kruising tussen de Gasthuisstraat en de stationsweg in Barneveld. De scooterrijder is naar het ziekenhuis gebracht.
-
PREMIUMcolumn
Fien trok haar pruik in één keer af, haar vriend zei: ‘Ik vind je nog steeds een lekker wijf’
Zittend op het bed van mijn toenmalige vriend kwam na een paar weken chemo dan toch het moment. ,,Klaar?” Kijkend naar het dekbed had ik geen wimpers meer om me achter te verschuilen. Ik trok mijn pruik in één ruk af. Hij was even stil. ,,Ik vind je eigenlijk nog steeds een lekker wijf.” -
Brand in woning in Nijkerk: hond overleden
Op de eerste verdieping van een woning aan de Elzenlaan in Nijkerk heeft vrijdagmorgen rond 10.00 uur een brand gewoed. Bij de brand is een hond om het leven gekomen. -
Boeren- en Beestenboel in Bunschoten: paling roken, melkmoes kopen en schapen scheren
Na twee jaar van afwezigheid door corona staat het voormalige boerenleven in de oude stad Bunschoten vandaag weer centraal tijdens de Boeren- en Beestenboel.