Linten om bomen in het buitengebied van Eemnes.
Volledig scherm
Linten om bomen in het buitengebied van Eemnes. © Caspar Huurdeman

Klachten over vele nesten eikenprocessierupsen in proefgebied voor ecobestrijding aan Koedijkerweg

Op social media klagen fietsers en wandelaars over het grote aantal nesten van de eikenprocessierups aan de Koedijkerweg in het oostelijke buitengebied. De plek wordt door de gemeente Amersfoort als proef gebruikt om het insect ecologisch te bestrijden, evenals de Oude Zevenhuizerstraat (Nieuwland), Valutaboulevard (Vathorst) en Hogeweg (De Wieken). Er zijn 140 mezenkasten opgehangen, larven van de gaasvlieg en het tweestippelig lieveheersbeestje uitgezet (zij eten eitjes en larven van de rups) en de bermen worden omgevormd tot kruidenrijk grasland dat insecten aantrekt. Ook zijn er vleermuishotels neergezet.

Quote

Als het echt de spuigaten uitloopt, dan zullen wij alsnog overstap­pen op het niet-ecologisch bestrijden

Joost Mulder, gemeente Amersfoort

Op social media schrijven passanten van het recreatiegebied Bloeidaal dat zij aan de Koedijkerweg twintig eiken met grote nesten hebben gezien. ‘De nesten zitten op kniehoogte en zijn dus zeer vervelend voor wandelaars en fietsers’.

Volgens woordvoerder Joost Mulder van de gemeente Amersfoort worden de proefgebieden regelmatig gecontroleerd. ,,Het is een proef van drie jaar, dus het kan dat het niet meteen aanslaat. Maar als het echt de spuigaten uitloopt, dan zullen wij alsnog overstappen op het niet-ecologisch bestrijden van de rupsen in het proefgebied.”

De gemeente heeft de handen vol aan de rups. ,,Het zijn er veel meer dan wij hadden verwacht. We hebben te maken met een explosieve groei.”

Eemnes

Ook in Eemnes is de rups een plaag. In een mailwisseling tussen de BEL Combinatie (Blaricum, Eemnes en Laren) en een melder schrijft een gemeentemedewerker dat de rups niet in het buitengebied bestreden wordt, vanwege ‘de gigantische uitbraak van de processierups en het tekort aan gekwalificeerd personeel om de rupsen te verwijderen’. Volgens de medewerker worden ‘alleen dorpskernen, scholen en pleinen nog schoongemaakt’. 

Een woordvoerster van de gemeente bestrijdt dit echter. ,,De gemeente bestrijdt de rupsen niet zelf. Dit is specialistisch werk dat wordt uitbesteed. De rupsen worden alleen bestreden op locaties met een hoog risico. Denk aan drukbezochte gebieden, voet- en fietspaden. De Wakkerendijk in het buitengebied is wél een risicolocatie, omdat er een fietspad loopt met veel fietsverkeer. Het is onjuist dat er alleen wordt bestreden in de dorpskernen.”

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!