Jeroen Settels met een oehoe.
Volledig scherm
Jeroen Settels met een oehoe. © Bram Petraeus

Komt er een roofvogelpark in Bunschoten? Bezwaarmakers vrezen voor weidevogels

Tegen de komst van een roofvogelpark aan de Groeneweg in Bunschoten is een veertigtal zienswijzen ingediend. De bezwaarmakers vrezen vooral verstoring voor de weidevogels in de polder rond de boerderij.

Roofvogelhouder Jeroen Settels kreeg begin maart toestemming van de gemeenteraad voor zijn plan achter zijn huis kooien voor roofvogels, waarmee hij demonstraties wil gaan houden, te bouwen. Rondom de toekomstige volière en het demonstratieveld komt een hek van 2 meter hoog om vossen en andere roofdieren te weren. Er komt een kleine schenkerij voor koffie en thee en een bezoekerstoilet. Daarvoor heeft Settels al een vergunning. Op eigen terrein komen zeventien parkeerplaatsen.

De bezwaren richten zich tegen zijn plan vanwege de verwachte verstoring van weidevogels die niet meer rond het roofvogelpark gaan broeden. Ook broedende smienten (een eendensoort) en ganzen worden verstoord door rondvliegende roofvogels, zo is de vrees van de bezwaarmakers. De tegenstanders vinden dat een roofvogelpark het open landschap van het gebied aantast. Vlakbij ligt een beschermwaardig Natura2000-terrein, de Arkemheenpolder. De educatieve waarde van roofvogelsshow is volgens een van de indieners nagenoeg nihil, zo beweert hij.

Soort dierentuin

Een ander tegenargument is dat het bedrijf geen dierentuinvergunning heeft terwijl alles erop duidt dat hier sprake is van een soort dierentuin. Daarnaast zijn indieners tegen het houden van vogels in gevangenschap. Zij noemen het laten vertonen van kunstjes met dieren verderfelijk en ongepast.

Settels wil ook meedoen aan fokprogramma’s om zeldzame roofvogels, zoals de grijze wouw, te kunnen behoeden voor uitsterving. Hij houdt zowel inheemse vogels als de havik, de buizerd en de slechtvalk, als uitheemse als de caracara. Ook uilen zitten in zijn programma. Hij verwacht vijfduizend bezoekers per jaar te trekken.