Korfbaltrainer Coen Hooijer van Sparta Nijkerk tijdens een eerdere wedstrijd tijdens het veldseizoen.
Volledig scherm
Korfbaltrainer Coen Hooijer van Sparta Nijkerk tijdens een eerdere wedstrijd tijdens het veldseizoen. © Bram van de Biezen

Korfballers Sparta Nijkerk kampioen na bondsbesluit

Door het bondsbesluit om de huidige stand in de zaalkorfbalcompetitie als eindstand te hanteren, zijn de korfballers van Sparta Nijkerk kampioen. De club keert na één seizoen terug in de eerste klasse.

Coen Hooijer is al zeven jaar korfbalcoach en beoefende de sport als speler een kwart eeuw. Daarin maakte hij talloze kampioenschappen en degradaties mee, maar nooit het vroegtijdig einde van de korfbalcompetitie vanwege een coronacrisis. Toen korfbalverbond KNKV besloot de huidige standen in de zaalcompetitie om te zetten in de eindstand, was Sparta Nijkerk kampioen.

Op doelsaldo weliswaar, maar toch. Met KVZ uit Zutphen vochten de Nijkerkers tot een maand geleden een verbeten titelstrijd uit. ,,Dit is een rare gewaarwording”, geeft Hooijer toe. ,,We hebben evenveel punten als KVZ (zeventien, red.), maar een beter doelsaldo. Dan ben je de terechte kampioen, maar een euforisch gevoel heb ik niet.”

Gretige groep

Na de degradatie van afgelopen seizoen, toen Sparta Nijkerk het beslissingsduel van het Amersfoortse MIA verloor, was een terugkeer naar de eerste klasse het doel. Dat dit scenario al binnen een jaar is gerealiseerd, is boven verwachting. Hooijer: ,,Het eerste jaar ging met vallen en opstaan, maar er staat een talentvolle, gretige groep. De promotie komt eerder dan gedacht, maar is meer dan welkom.”

In de eerste klasse beschikt Hooijer na de zomer over vrijwel dezelfde groep. Alleen Anne Mulder stopt vanwege haar studie. De club is in gesprek met drie spelers van buitenaf. ,,De aantrekkingskracht neemt toe nu we eersteklasser zijn, want in deze regio kun je op elke hoek van de straat bij een tweedeklasser korfballen. Het zou mooi zijn om een paar ervaren spelers aan te trekken.”

Het Amersfoortse MIA en Spirit uit Voorthuizen eindigen in hun eerste klasse als zevende. Die positie betekent normaal gesproken een beslissingswedstrijd tegen degradatie. Het KNKV buigt zich nog over die kwestie.