Langs de A1 (links) bij de Zeumerse plassen zouden windturbines kunnen komen, vrezen tegenstanders.
Volledig scherm
Langs de A1 (links) bij de Zeumerse plassen zouden windturbines kunnen komen, vrezen tegenstanders. © AD

Laatste poging vanavond om Zeumeren uit te sluiten voor windmolens

Lokaal Belang en de VVD doen vanavond in de Barneveldse gemeenteraad een laatste poging om recreatiegebied Zeumeren in Voorthuizen definitief uit te sluiten als plek voor windturbines.

Er komt een motie aan de orde waarin het college wordt opgeroepen om Zeumeren niet mee te nemen in de milieu-effectrapportage (mer) die er moet komen voor alle locaties in de gemeenteraad van Barneveld.

De partijen vrezen, net als het Comité Windmolens Nee, dat het risico bestaat dat op basis van zo’n mer-onderzoek Zeumeren geschikt zou kunnen worden genoemd voor plaatsing. Dan hebben tegenstanders geen middel meer om windmolens daar tegen te houden. Dan kunnen gemeente of provincie worden gedwongen mee te werken aan een initiatief voor een windpark.

In de raadsvergadering van 30 januari had een meerderheid van de gemeenteraad zich al uitgesproken tegen Zeumeren als windmolenlocatie. Het college wist echter een meerderheid van de raad ervan te overtuigen, dat de locatie wel moet worden besproken in een mer-onderzoek. Dan zou de politiek sterkere argumenten hebben om het tegen te houden en kan de provincie de gemeente niet langer dwingen.

Maar VVD en Lokaal Belang hebben inmiddels juridisch advies gevraagd over de kwestie. Een jurist wees hen op de mogelijkheid dat de mer ook wel eens positief zou kunnen zijn over Zeumeren. ,,We zijn dus in januari met onjuiste argumenten tot een besluit gekomen’’, aldus de twee partijen in hun motie.

,,Het wordt vandaag een uiterst belangrijke dag voor ons, de inwoners van Voorthuizen en 29 belangenorganisaties’’, zegt woordvoerder Evert Brom van het comité Voorthuizen Windmolens Nee, die de raadsleden heeft gewezen op het belang van de zaak.