Volledig scherm
Beelden van de sloopwerkzaamheden. Van de oorspronkelijke bebouwing is weinig meer te zien. © AD

Leger des Heils in Amersfoort wijkt voor nieuwe woningen

Het is nog maar een kwestie van dagen voordat het voormalige terrein van het Leger des Heils in Amersfoort veranderd is in een lege bouwkavel.

Enkele weken geleden is begonnen met het verwijderen van deuren, kozijnen en plafonds van het gebouwencomplex op de hoek van de Anna Paulownalaan, Emmalaan en Prins Frederiklaan in het Bergkwartier. Twee weken geleden begon de sloop van de gebouwen. De meeste daarvan zijn nu al geheel tegen de vlakte gegaan. Alleen de oude hoogbouw staat nog, maar daar wordt deze dagen korte metten mee gemaakt.

Een bouwkraan beukt met behulp van een metalen I-profiel de stenen en muren tussen het stalen geraamte uit. Ondertussen wordt het sloopwerk continu nat gehouden met behulp van een sproeier, dit om stofvorming tegen te gaan.

Luxe appartementencomplex

Het terrein en de gebouwen zijn gekocht door de Amersfoortse ontwikkelaar Robert van Ieperen. Hij bouwt hier met behulp van Jan Poolen van Zeep Architecten enkele twee-onder-een-kappers, geschakelde woningen en een luxe appartementencomplex met een gemeenschappelijke binnentuin.

Het project Amerberg volgt de principes van de Engelse Landschapsstijl die elders op de Berg Noord ook gebruikt is bij de aanleg na 1900: geen grote huizen op afgebakende kavels en hoge heggen maar juist woningen op een open kavel en in het groen.