Volledig scherm
De voormalige garage is geschikt bevonden als woningbouwlocatie. © AD

Locatie voormalige Honda-garage aan Meridiaan wordt bouwplek

De voormalige Honda-garage Vreekamp aan de Meridiaan wordt gesloopt. Er komen dertig nieuwe woningen met een maximale hoogte van vijf bouwlagen.

Het garagepand met de twee bovenliggende appartementen op de hoek met de Keerkring werd enkele jaren geleden gekocht door het Amersfoortse bouw- en ontwikkelbedrijf Schoonderbeek. Die is van plan het pand te slopen en er nieuwe woningen te bouwen. Het gaat om dertig gestapelde, hoofdzakelijk middeldure koop- en huurappartementen.

Versneld

De Vreekamplocatie in de wijk Koppel is een van de veertig plekken die twee jaar geleden door de gemeenteraad werden aangewezen voor de versnelde bouw van sociale huurwoningen. Toch komen er geen goedkope huurhuizen op deze locatie. Schoonderbeek heeft vrijstelling gekregen van de gemeentelijke plicht om tenminste 35 procent van de woningen in de sociale huursector te bouwen.

De argumentatie daarbij is dat het sociaal en maatschappelijk niet wenselijk is om in dit deel van De Koppel nog meer sociale huurwoningen toe te voegen. Daarvan zijn er al heel veel in deze buurt. Daarom zou het goed voor de buurt zijn om draagkrachtiger publiek aan te trekken, zo redeneert Amersfoort. De nieuwe woningen zullen qua huur liggen tussen 710 en 900 euro per maand. In geval van middeldure koop liggen de prijzen tussen 170.000 en 295.000 euro. De Vreekampgarage is onderdeel van de winkelstrip aan de Meridiaan. Deze staat bekend als sociaal onveilig en al sinds enkele jaren zijn de inspanningen van gemeente en betrokken partijen gericht op het beheersen van de regelmatig terugkerende onrust in dit gebied. Een van de verbeteringen in het gebied is de recente bouw van de Stadskeerkring met 120 koopwoningen en 80 huurwoningen.

Hoogte

Bij de bouw op de locatie Vree­kamp worden de bovenverdiepingen terugspringend gebouwd om het pand vanaf de straatzijde niet te massief te maken. Wel is er een hoogteaccent op de hoek van de Meridiaan en de Keerkring van vijf verdiepingen. De achterburen aan het Zuiderkruis kijken aan tegen een bouwhoogte van drie verdiepingen. Er is al een informatiebijeenkomst geweest voor omwonenden.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!