Volledig scherm
© ANP

Lyvore doet mee aan Europees onderzoeksproject over senioren

Zorginstelling Lyvore doet dit jaar mee aan een Europees onderzoeksproject gericht op zelfstandig wonende senioren. De ouderen mogen innovatieve technologieën testen om te kijken of dit ze zou helpen om langer thuis te blijven wonen. 

De deelnemers mogen de technologieën in het kader van het i-evAALution onderzoeksproject een jaar lang kosteloos testen. Het gaat om een eenvoudig te bedienen tablet met spraakherkenning en een horloge met alarmknop voor binnen en buiten.  Met behulp van het horloge is de oudere ook te traceren en kan de persoon communiceren met familie of een alarmcentrale. 

Het project vindt gelijktijdig plaats in vier landen. Naast Nederlandse ouderen doen ook senioren in Italië, Slovenië en Oostenrijk mee. Daarmee is het volgens de zorginstelling het grootste technologieproject ooit gehouden onder ouderen in Europa. 

Kwaliteit van leven

In Nederland zoekt Lyvore nog 200 ouderen die willen deelnemen aan het project. Er zijn wel enkele voorwaarden. Zo moet de persoon nog zelfstandig wonen, nog helder van geest zijn en hulp krijgen van een mantelzorger waar wekelijks contact mee is. Bovendien moeten oudere en mantelzorger vier keer een vragenlijst invullen. Slechts de helft van de deelnemers krijgt de apparaten in huis, de andere ouderen functioneren als testgroep om inzichtelijk te maken in welke mate de technologieën bijdragen aan de kwaliteit van leven voor de senioren. 

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!