Majed en Mouna
Volledig scherm
PREMIUM
Majed en Mouna © Cees Wouda

Majed en Mouna vluchtten uit Syrië en willen maar één ding: een baan. ‘We kunnen niet wachten onze uitkering in te wisselen’

De Syrische mensenrechtenadvocaat Majed Alissa (40) en zijn vrouw Mouna Haj Abdalah (30) willen graag hun handen uit de mouwen steken. Om Nederland te bedanken voor hun vriendelijkheid en de kans op een beter leven dan in hun eigen land. ,,We kunnen niet wachten onze uitkering in te wisselen voor een baan.”

Na zes lange oorlogsjaren in Damascus, de hoofdstad van Syrië, is het een verademing voor de Syriërs om hier in vrijheid te kunnen leven. Praten over de oorlog en hun verleden doen ze liever niet, maar ze maken nu een uitzondering. ,,Niemand verlaat zomaar zijn of haar eigen land. Mensen moeten weten dat het leven voor een gewone man of vrouw in Syrië een hel is. Ook vandaag de dag nog”, zegt Mouna Haj Abdalah.

  1. Drie weken onderwijs op afstand: ‘Een stuk zwaarder dan voor de klas te staan’
    PREMIUM

    Drie weken onderwijs op afstand: ‘Een stuk zwaarder dan voor de klas te staan’

    Leerlingen coachen, dealen met ongeruste ouders, digitale helpdesk spelen en niet te vergeten zelf fit blijven. Het onderwijs heeft zich in de corona-crisis in sneltreintempo aangepast naar lesgeven op afstand. Deze krant maakte voor de tweede keer een belronde langs vier docenten en schoolleiders uit de regio en vroeg naar hun dagelijkse ervaringen nu de scholen sowieso tot en met de meivakantie hun poorten noodgedwongen gesloten moeten houden.