Volledig scherm
De 73-jarige Bert de Bruin dreigt zijn woning uitgezet te worden vanwege de vondst van wietplanten. © Saskia Berdenis van Berlekom

Massale steun voor 73-jarige wietkweker

De 73-jarige Bert de Bruin, die zijn huis uitgezet dreigt te worden vanwege de vondst van een wietplantage, krijgt massale steun op Facebook en Twitter.

Met name de bescheiden omvang van de kwekerij, vijf planten bedoeld voor medicinaal gebruik, wekt verontwaardiging. ‘Moet je daar nou echt iemand dakloos voor maken?’, ‘Nederland op z’n smalst’ en ‘Laat de politie boeven gaan vangen’, zijn enkele van de reacties.

Hans van Wegen, raadslid van de Burger Partij Amersfoort, wil dat de gemeente zich bekommert om De Bruin, die lijdt aan parkinson, mocht hij daadwerkelijk op straat komen te staan. ,,De man is ziek en niet weerbaar. Moet hij dan gaan slapen tussen de dak- en thuislozen? Dan komt hij terecht tussen alcoholisten en drugsverslaafden.’’

De Bruin huurt een huisje aan het hofje De Armen de Poth, bestemd voor minvermogenden. Bij het kweken van de planten tapte hij illegaal stroom af, waarmee hij andere bewoners in gevaar zou hebben gebracht. Op 19 september viel de politie bij hem in. ,,Dit kunnen we niet tolereren’’, aldus het regentenbestuur. Op 3 december dient een kort geding.

Kunstenaarsvriend Norbertus is een online petitie gestart onder het motto ‘Bert moet blijven’. ,,Hij is dom geweest, maar ik hoop op een beetje medemenselijkheid van het bestuur en dat het kort geding zal worden ingetrokken.’’ De petitie is inmiddels 433 keer getekend. 

De gemeente kon vandaag niet meer reageren.