Bestrijding van de eikenprocessierups aan de Soesterweg in Amersfoort.
Volledig scherm
Bestrijding van de eikenprocessierups aan de Soesterweg in Amersfoort. © AD

Meer bomen in Amersfoort ‘besmet’ met eikenprocessierups dan gedacht

De eikenprocessierups is in meer bomen in Amersfoort aangetroffen dan eerder werd aangenomen. Inmiddels is de rups niet in 4500 bomen gevonden, maar in ruim 5300 eiken. Er moeten nog 1000 van de 20.000 eiken in de stad gecontroleerd worden. Het aantal ‘besmette’ bomen kan dus nog oplopen, aldus de gemeente.

In de stad zijn zes dagen per week vijf bestrijdingsteams bezig met het opsporen en wegzuigen van de rups van de nachtvlinder die de afgelopen weken voor veel overlast zorgt. Volgens woordvoerder van de gemeente Amersfoort, Joost Mulder, zijn er inmiddels ruim 2600 nesten uit bomen verwijderd. 

De afgelopen week zijn er door de bestrijders 1000 bomen behandeld. Er moeten nog eens ongeveer 2600 bomen met eikenprocessierupsen bestreden worden, maar dat aantal kan oplopen omdat volgens Mulder nog 1000 van de 20.000 eikenbomen in de stad door de inspectieploeg gecontroleerd moeten worden. 

De brandhaartjes van de eikenprocessierups veroorzaken als mensen ermee in aanraking komen jeukende bultjes en uitslag. De verkoelende zalfjes zijn bij apothekers en drogisterijen bijna niet meer aan te slepen. Ook bij honden zorgt de jeukrups voor veel klachten en worden schoolreisjes afgelast vanwege angst voor de rups. Nog nooit waren er zoveel eikenprocessierupsen in de stad als dit jaar. Eerder liet wethouder Kees Kraanen weten er alles aan doen om de rups te bestrijden. 

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!