Volledig scherm
Artist's impression van de wijk. © Gemeente Amersfoort

'Meer huizen en minder auto's op bedrijventerrein Podium'

Het is fijn dat er na járen overleg eindelijk een woningbouwplan ligt voor het zieltogende bedrijventerrein Podium in Vathorst. Maar er kunnen echt nog wel wat (sociale huur)woningen bij, en wat parkeerplaatsen af.

Dat was de algemene teneur tijdens een vergadering over het bouwplan, gisteravond in het stadhuis. Verantwoordelijk wethouder Hans Buijtelaar (VVD, Vathorst) meldde eind vorig jaar dat er een klap kan worden gegeven op de bouw van 400 woningen in het gebied tussen het station en de A28. In de woonbuurt komen zowel appartementen als rijtjeshuizen, en 35 procent komt in de sociale huursector (alles met een maandbedrag tot pakweg 720 euro).

40 procent

Dat percentage stemt menig raadslid niet gelukkig. ,,Ja, de gemeente voldoet hiermee aan de verplichting die in 2016 is vastgelegd: bij ieder bouwproject tenminste 35 procent sociaal bouwen", aldus SP-raadslid Marc Smits. ,,Maar ook maar nét. Dat kan écht wel beter, bijvoorbeeld 40 procent. De gemeente heeft op Podium veel grond in handen, en een wijk als Vathorst kan nog wel wat sociale woningbouw dragen."

Aan het toevoegen van meer sociale huurwoningen hangt echter wel een prijskaartje, omdat ze veel minder opleveren dan dure penthouses. Amersfoort2014-fractievoorzitter Menno Fousert becijferde dat 5 procent extra sociale woningen (20 stuks) de stad 850.000 euro zou kosten. ,,Een bedrag dat wij wel aan zouden durven."

De kosten zijn zo hoog, omdat Podium een financieel zorgenkindje is. De grond werd bij de start van de bouw van Vathorst voor heel veel geld gekocht in de verwachting dat de bedrijven zouden toestromen om zich op de A-locatie te vestigen. Omdat dat door de crisis niet gebeurde, de totale verliezen dreigden op te lopen tot 24 miljoen euro én de provincie daarnaast een bouwverbod voor kantoren oplegde voor de helft van Podium, veranderde Amersfoort het kantoorgebied in een woonlocatie. Maar wél een waar dus veel op moet worden verdiend om de verliezen binnen de perken te houden.

Mede hierom stelden verschillende partijen voor om meer huizen te bouwen (600, riep PvdA-raadslid Rob Smulders) of de parkeernormen bij te stellen waardoor ook weer meer ruimte komt (het gebied ligt vlakbij station Vathorst, aldus GroenLinks-raadslid Jeroen Bulthuis). De politiek besluit waarschijnlijk over twee weken hoe Podium er uiteindelijk precies uit komt te zien.