Jongeren die mee moeten naar Halt moeten vaak leeropdrachten maken, waardoor ze gaan nadenken over hun eigen gedrag.
Volledig scherm
Jongeren die mee moeten naar Halt moeten vaak leeropdrachten maken, waardoor ze gaan nadenken over hun eigen gedrag. © Bureau Halt

Meer jongeren naar Halt gestuurd in Bunschoten, Soest en Nijkerk

Jongeren uit Bunschoten krijgen relatief gezien het vaakst een straf van jeugdcriminaliteitsinstantie Halt. Daar steeg het aantal met 64 procent.

Dat blijkt uit cijfers van Halt, die door data-onderzoeksbureau Local Focus zijn uitgesplitst per gemeente. Vorig jaar werden 23 jongeren uit Bunschoten na een overtreding naar Halt doorverwezen. Het jaar daarvoor waren dat er veertien. Soest volgt als tweede, met een stijging van 44 procent. Daar gingen in 2019 44 jongeren naar Halt, dertien meer dan het jaar ervoor. In Scherpenzeel en Baarn moesten veertien jongeren naar Halt. In Nijkerk gingen de meeste jongeren de fout in: daar werden 69 jongeren naar Halt gestuurd, een kwart meer dan in 2018.

Opvallend is dat in Amersfoort het aantal jonge overtreders daalde. 133 gingen in 2019 naar Halt. Dat is veertien procent minder dan daarvoor. Ook Leusden (negentien jongeren) en Barneveld (64 jongeren) zagen een daling. Halt hoefde het minst op te treden in Woudenberg. Daar begingen vijf jongeren een overtreding

Opnieuw in de fout

In Soest is de stijging een resultaat van nauwere samenwerking tussen Halt en de gemeente, zegt woordvoerder Jelmer Ravenhorst. Jongeren die een Halt-straf krijgen, worden niet strafrechtelijk vervolgd en krijgen geen strafblad, mits ze het traject succesvol afronden. In plaats daarvan moeten ze een opdracht maken, eventuele schade vergoeden of in gesprek gaan met het slachtoffer. ,,Deze pedagogische aanpak werkt beter dan bijvoorbeeld gewoon een boete geven. Zo proberen we te voorkomen dat jongeren opnieuw de fout in gaan. We werken nauw samen met politie, Halt en buurtinstanties om jeugdcriminaliteit tegen te gaan.”

Vorig jaar werden ruim zestienduizend minderjarigen naar Halt gestuurd. Dat is een toename van 11 procent ten opzichte van 2018. Het aantal jongeren dat naar Halt moet na een overtreding is voor het eerst in jaren weer gestegen.

Het vaakst ziet Halt jongeren die iets hebben gestolen, van school gespijbeld of overlast veroorzaakten met een slok op. Toch heeft de organisatie ook steeds vaker te maken met ‘relatief zware’ zaken, zoals sexting, ‘eenvoudige’ mishandeling (bijvoorbeeld slaan of schoppen) of diefstal met aanzienlijke schade.

  1. Drie weken onderwijs op afstand: ‘Een stuk zwaarder dan voor de klas te staan’
    PREMIUM

    Drie weken onderwijs op afstand: ‘Een stuk zwaarder dan voor de klas te staan’

    Leerlingen coachen, dealen met ongeruste ouders, digitale helpdesk spelen en niet te vergeten zelf fit blijven. Het onderwijs heeft zich in de corona-crisis in sneltreintempo aangepast naar lesgeven op afstand. Deze krant maakte voor de tweede keer een belronde langs vier docenten en schoolleiders uit de regio en vroeg naar hun dagelijkse ervaringen nu de scholen sowieso tot en met de meivakantie hun poorten noodgedwongen gesloten moeten houden.