Volledig scherm
© William Harthoorn

Megatank op transport in Nijkerk

Het was een indrukwekkend gezicht vanmorgen in Nijkerk: bij tankbouwer Rootselaar werd een enorme tank van 27 meter lang op een schip gehesen.

In de tank kan 211 kuub vloeibaar gas (LNG) met een temperatuur van -162 graden Celcius worden opgeslagen. ,,Het is een bijzonder type tank waarvan er niet veel op de wereld zijn, wij zijn een van de weinige bedrijven in de regio die hier in gespecialiseerd zijn", zegt directeur Wim van Rootselaar van Cryovat, onderdeel van de Rootselaar Group. ,,Het is een dubbelwandig vacuüm geïsoleerde cryogene tank, een soort grote thermoskan. Vloeibaar aardgas moet je heel zorgvuldig opslaan, het mag niet gaan lekken en moet daarom taai zijn, en er moet druk op blijven en de temperatuur moet constant op -162 graden blijven. Doordat het koud en vloeibaar gemaakt is het 600 keer kleiner in volume dan aardgas en daardoor efficiënter te vervoeren en op te slaan.”

De tank wordt per schip naar Keulen gebracht, waar het eerste LNG-bunkerstation voor binnenvaartschepen wordt gebouwd. ,,LNG is de transitiebrandstof van de toekomst, het is schoner dan benzine", stelt Van Rootselaar.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Provincie biedt nieuwe vervoerder Valleilijn flinke zak geld om coronacrisis door te komen
    PREMIUM

    Provincie biedt nieuwe vervoerder Valleilijn flinke zak geld om coronacri­sis door te komen

    De provincie Gelderland hoopt met een flinke zak geld vervoersbedrijven te verleiden zich in te schrijven voor de aanbesteding van het vervoer op de Valleilijn tussen Amersfoort Centraal en Ede-Wageningen. Gedeputeerde Staten willen de opbrengst van de toekomstige vervoerder aanvullen tot 80 procent zolang de coronamaatregelen duren. Daarvoor trekt de provincie jaarlijks maximaal 4,8 miljoen euro uit.