Volledig scherm
Lex Harding in de ‘gouden tijd’ van de popmuziek. © Hollandse Hoogte / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Museum in Nijkerk gewijd aan Dutch Pop Music sluit deuren

Na het Demis Roussos Museum in augustus 2018 stopt na precies drie jaar in Nijkerk nu ook het Museum 192. Dat is gewijd aan The Golden Years of Dutch Pop Music en de zeezenders als Radio Veronica. Televisiezender 192TV gaat wel door.

Het museum aan de Oude Barneveldseweg is op 31 augustus 2016 geopend, precies 42 jaar na de dag dat radio Veronica haar uitzendingen vanaf het zendschip Norderney moest staken. Volgende week zaterdag, op 31 augustus, sluit het museum de deuren.

Op de benedenverdieping draait alles om The Golden Years of Dutch Pop Music, met onder andere veel informatie over onder andere Peter Koelewijn, Rob de Nijs, Golden Earring, Boudewijn de Groot, Shocking Blue, The Motions, Sandra & Andres en Sandy Coast.

De bovenverdieping is gewijd aan zeezenders in het algemeen, en Radio Veronica in het bijzonder. Deze zender zond van 1960 tot 1974 uit vanaf zee, op een golflengte van eerst 192, later 538 meter.

De collectie verhuist naar Museum RockArt in Hoek van Holland. Initiatiefnemers van het museum waren Ad Bouman en Juul Geleick. Beiden waren geluidstechnicus aan boord van Veronica en Bouman was ook diskjockey. Ze doen dat samen met Bert van Breda, de man ook achter het Demis Roussos Museum. De financiering van het museum kwam deels van voormalig diskjockey Lex Harding die nabij Nijkerk woont.

Harding en Bouman trekken 31 augustus om 18.00 uur de deur dicht, ter afsluiting van een feest met optredens van onder andere The Clarks, George Baker, Rudy Bennett (Motions) en Ferdi Bolland. De presentatie is in handen van Ad Bouman, Rob Stenders en Erik de Zwart.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!