Yvette Natuurfotografie zwarte ree lage vuursche
Volledig scherm
Yvette Natuurfotografie zwarte ree lage vuursche © Yvette Natuurfotografie

Natuurfotograaf spot zeldzame zwarte ree in bossen Lage Vuursche

Natuurfotograaf Yvette van den Berg (52) kon haar ogen niet geloven toen ze vrijdagavond in de bossen van de Lage Vuursche ineens een zwarte ree over het pad zag lopen. De zwarte ree wordt niet vaak in Nederland gezien.

,,Ik had een zware werkweek achter de rug en wilde toen ik thuis kwam het liefst op de bank neerploffen, maar ik weet hoe goed de natuur dan juist voor je is dus ik besloot toch met mijn camera op pad te gaan en bij mij om de hoek het bos in te lopen,” vertelt Yvette van den Berg een dag na haar bijzondere ontmoeting. ,,Ik genoot van de rust en alle geluiden, maakte een foto van een bosmuisje en zag daar ineens in de verte een zeldzaam zwart reebokje in het bos.” 

Van den Berg maakte zich direct klein door aan de rand van het pad op haar hurken te gaan zitten. ,,Ik zag het dier eerder dan hij mij zag. Tot mijn verbazing ging het bokje er niet vandoor, maar kwam hij uit nieuwsgierigheid zelfs steeds dichterbij. Ik denk omdat ik niet bewoog dat hij mij eerst niet zag en niet wist dat ik een mens was. Het heeft denk ik wel tien minuten geduurd en aan het einde stond hij nog maar op twintig meter van mij vandaan. Ik heb 100 foto's kunnen maken. Ik kreeg kramp, maar ik dacht als ik ga verzitten dan rent hij weg, dus ik bewoog niet. Uiteindelijk liep het bokje rustig te struiken in.”

Van den Berg had nog nooit eerder een zwarte ree gezien. ,,Ze zijn ook echt zeldzaam. Het is al bijzonder om wild van dichtbij te mogen zien, ik fotografeer vaak herten in Nederland, maar dat het dan ook nog een zwarte ree was, is echt een geluksmoment. Ik ben heel blij dat ik toch naar mijn gevoel geluisterd heb, en het bos in ben gegaan.”

Dat is een boodschap die Van den Berg vaker verkondigt. ,,Natuurgeluk voor iedereen, de natuur heeft een heilzame kracht. Als je stilstaat in de natuur zie je wat er allemaal leeft en groeit. De natuur heeft een positief effect op de mens, als we in de natuur zijn maken we gelukshormonen aan, daalt het stress-hormoon, worden we creatiever en hebben we minder piekergedachten. Dat gebeurt zelfs als we naar natuurfoto's kijken. Daarom vind ik ook dat op plekken waar mensen zelfstandig niet de natuur in kunnen lopen, zoals woonzorgcentra en ziekenhuizen, er meer natuurfoto's zouden moeten hangen.”

  1. Zo ziet de uitgestorven regio Amersfoort er van boven uit
    PREMIUM

    Zo ziet de uitgestor­ven regio Amersfoort er van boven uit

    De grote leegte. Iedereen voelt het, iedereen ziet het als je even buiten het veilig gewaande quarantainehuis bent voor een frisse neus of een noodzakelijke boodschap in een halflege winkel. Op ooghoogte kom je wel hier en daar een auto , fietser of mede-voetganger tegen. Maar van boven is de leegte pas echt goed te zien. Fotograaf Irvin van Hemert vloog boven Utrecht en legde feilloos vast wat het devies ‘blijf binnen en ga alleen naar buiten als het écht moet’ betekent.