Volledig scherm
Zuivelfabrikant Arla (eigenaar van Melkunie) in Nijkerk is partner in de opleiding. © ANP

Nieuwe Food Academy in Nijkerk stoomt studenten klaar voor voedselindustrie in de regio

Nijkerk krijgt aankomend schooljaar een Food Academy. De gemeenteraad heeft ingestemd met een investering van een half miljoen euro in de opleiding die de voedingsindustrie in de regio aan personeel moet helpen.

Quote

Onze ambitie is om na een jaar ook een dagoplei­ding te beginnen

Nicole Lemmen (FAN)

De nieuwe opleiding op mbo-niveau wordt ondergebracht bij onderwijsinstelling Aeres. Aeres, met vestigingen in Nijkerk en Barneveld is vooral bekend als opleider in de agrarische sector. Studenten van de Food Academy Nijkerk (FAN) gaan leren en werken tegelijk.

Bedrijven als Bieze Food Group, Van Delft Biscuits en zuivelfabriek Arla zijn partner in de opleiding. Studenten gaan bij verschillende bedrijven in de praktijk meelopen om ervaring op te doen én om zich te oriënteren op de verschillende banen in de voedingsindustrie.

Vergrijzing

De voedingssector die te kampen heeft met vergrijzing, heeft moeite voldoende personeel te krijgen. Een deel van het probleem is de beeldvorming. Jongeren denken al gauw aan fabriekswerk. De personeelstekorten doen zich vooral voor in de logistiek en de techniek. Door de studenten van FAN te laten rouleren komen ze bijvoorbeeld ook in aanraking met het vak van productontwikkelaar.

Met de gemeentelijke investering van een half miljoen euro is de financiering van de FAN nog niet helemaal rond. De mbo-opleiding kost in totaal 1,2 miljoen. De provincie Gelderland draagt 2 ton bij en er komt zo goed als zeker een half miljoen uit de zogeheten regiodeal met het Rijk. Die deal is gemaakt met de regio Food Valley, waar Nijkerk deel van uit maakt. Het Rijk stelt geld beschikbaar om de overgang naar duurzame voeding te versnellen, op voorwaarde dat de regio ook zelf investeert.

De eerste twaalf studenten beginnen in september aan hun twee-jarige leer/werktraject niveau 3. ,,Onze ambitie is om het schooljaar daarop een dagopleiding te beginnen in een eigen pand, waar onderwijs en bedrijfsleven samenkomen'', aldus Nicole Lemmen van FAN.

Volgens Lemmen is de financiering voor het leer/werktraject rond, onder meer door de bijdrage van deelnemende foodbedrijven. De bijdrage uit de regiodeal gaat gebruikt worden voor de bekostiging van de geambieerde dagopleiding.

De FAN presenteerde zich voor het eerst op het Nijkerkse festival SMAAK in maart van dit jaar. In een foodtruck van de deelnemende bedrijven werden jongeren geïnformeerd over de opleiding.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief

  1. Gemeente Amersfoort houdt voet bij stuk in kazernekwestie
    PREMIUM
    WESTELIJKE RONDWEG

    Gemeente Amersfoort houdt voet bij stuk in kazerne­kwes­tie

    De gemeente Amersfoort houdt voet bij stuk in de verwikkelingen rond de entree van de Bernhardkazerne. Defensie heeft volgens burgemeester en wethouders in gesprekken over de westelijke rondweg nooit aangegeven dat ze de hoofdingang aan de Barchman Wuytierslaan wilde verplaatsen naar de Utrechtseweg. De wens van een tweede toegang tot het kazerneterrein was op enig moment wel aan de orde, stelt het college.