Het aanzicht van de nieuwbouw lijkt heel erg op de oude gebouwen die er stonden.
Volledig scherm
Het aanzicht van de nieuwbouw lijkt heel erg op de oude gebouwen die er stonden. © Stichting Streams

Nijkerk krijgt creatieve ontmoetingsplek op braakliggend terrein Kloosterstraat

Nijkerk krijgt een culturele ontmoetingsplaats op het al jaren braakliggend terrein aan de Kloosterstraat.

Quote

De locatie wordt een plaats voor kunst, muziek, dans en theater

Paulien Vreugdenhil

De christelijke stichting Streams heeft het initiatief tot de bouw genomen. De bouw begint op 20 september en de verwachting is dat de nieuwbouw in het najaar 2020 klaar zal zijn.

Streams is een beweging die vanuit een christelijke overtuiging hart heeft voor het welzijn van mensen. De stichting wil daarvoor een platform bieden. Streams beheert meerdere panden in Nijkerk.

,,Ik heb altijd een verlangen gehad om iets voor de maatschappij te betekenen’’, zegt bestuurslid Paulien Vreugdenhil. ,,Toen Kloosterstraat 3 te koop werd aangeboden, leek mij dat een ideale mogelijkheid om mijn ideeën waar te maken. Op dit adres was de Joodse school gevestigd. In de Joodse traditie is kunst een uiting van relaties en het vieren daarvan. Voor mij stond vast dat deze locatie een plaats moest worden voor kunst, muziek, dans en theater; een plek voor ontmoeting, verbinding, vorming en educatie.’’

Ook het naastgelegen pand van Dansstudio Vliek op nummer 5 kwam in beheer van de stichting. Het was de bedoeling om beide panden te verbouwen, maar ze bleken in dermate slechte staat dat besloten werd ze te slopen. Het braakliggend terrein bood de mogelijkheid tot archeologisch onderzoek. Dit heeft geleid tot de vondst van een oude waterput en resten van funderingen en kelders. Vreugdenhil: ,,Het veroorzaakte echter ook vertraging van de bouwplannen. Bovendien duurde het vergunningentraject veel langer dan gedacht. Ik denk dat het hele proces van de aankoop tot de start van de bouw wel vijf jaar in beslag heeft genomen.”

Historisch karakter

De voorzijde van het nieuwe pand zal nagenoeg gelijk zijn aan die van de gebouwen die er voorheen stonden. Zo blijft het historische karakter zichtbaar. Binnen komt er een podium en een ontmoetingsruimte. De zaal is geschikt voor zo’n 200 bezoekers. Er zullen dus geen grootschalige theaterproducties worden vertoond, maar wel kleine, opbouwende landelijke, regionale en plaatselijke initiatieven. De stichting denkt hierbij bijvoorbeeld aan een school die een musical wil opvoeren, filmvoorstellingen of een koor dat wil optreden. Er komt ook een openbare horecagelegenheid met een kleine kaart.

Marie-Jeanne Wijnbeek-Simons uit Hoevelaken is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de sociaal-culturele activiteiten. Wijnbeek-Simons studeerde kunstgeschiedenis en heeft een praktijk voor tekentherapie, creatieve coaching en beeldende vorming. Vanuit deze achtergrond speelt Marie-Jeanne een belangrijke rol in de nieuw te vormen creatieve ontmoetingsplek aan de Kloosterstraat.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!