Volledig scherm
© ANP

Nijkerk stelt lachgasverbod in op evenementen

Nijkerk gaat het gebruik van lachgas tijdens evenementen verbieden. Een totaalverbod op lachgas – buiten die grote feesten om – wíl de gemeente wel graag, maar ze ziet geen mogelijkheid om dat in te voeren.

Juridisch is het mogelijk een verbod te koppelen aan een evenementenvergunning en dat gaat dan ook gebeuren. Maar een algeheel verbod in de algemene plaatselijke verordening (apv) is juridisch veel lastiger. De gemeenteraad had in oktober, door een motie van het CDA, gevraagd dat te onderzoeken.

Aangetoond moet dan worden dat de overlast zeer ernstig is in een bepaald gebied. Op grond van de apv is het al wel mogelijk op te treden tegen hinderlijk gedrag, ook als dat door het gebruik van lachgas komt. Daarvoor hoeft geen apart apv-artikel over lachgas te worden geschreven. Maar vooraf verbieden lukt dus niet.

De gemeente ziet weinig heil in een vriendelijk verzoek aan ondernemers om geen lachgas te verkopen of de verkoop ervan te beperken. In de horeca blijken nauwelijks lachgaspatronen te worden verkocht. In de detailhandel worden ze wel verkocht, bijvoorbeeld voor slagroomspuiten. De Nijkerkse detailhandel gaat daar al terughoudend mee om, zo is gebleken.

Stop Drugs

Nijkerk heeft de projectgroep Stop Drugs Nijkerk gevraagd om jongeren ook bewust te maken van de gevaren van het gebruik van lachgas voor hun gezondheid en de openbare orde. En verder wacht Nijkerk een landelijk verbod af. Dat betekent dat lachgas op de opiumlijst komt. Daarmee kan de burgemeester optreden tegen de handel van lachgas. 

  1. Drie weken onderwijs op afstand: ‘Een stuk zwaarder dan voor de klas te staan’
    PREMIUM

    Drie weken onderwijs op afstand: ‘Een stuk zwaarder dan voor de klas te staan’

    Leerlingen coachen, dealen met ongeruste ouders, digitale helpdesk spelen en niet te vergeten zelf fit blijven. Het onderwijs heeft zich in de corona-crisis in sneltreintempo aangepast naar lesgeven op afstand. Deze krant maakte voor de tweede keer een belronde langs vier docenten en schoolleiders uit de regio en vroeg naar hun dagelijkse ervaringen nu de scholen sowieso tot en met de meivakantie hun poorten noodgedwongen gesloten moeten houden.