Volledig scherm
Fusten met namaak bier in Nijkerk. © rv

OM gaat voor hogere straf sjoemelbier

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen het vonnis in de Nijkerkse bierfraudezaak. Ondernemer Wilco van de P. kreeg eind vorige maand drie maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd, omdat hij merkloos bier op de markt bracht onder de naam van Grolsch en Heineken. De officier van justitie had om een celstraf van 15 maanden gevraagd.

Tegen de echtgenote van de Nijkerker eiste het OM 10 maanden cel voor haar betrokkenheid. De rechtbank legde haar een voorwaardelijke werkstraf op van 80 uur.

Tijdens de zitting in april vertelde ze lange tijd niets te hebben geweten van de illegale praktijken van haar man. Pas toen ze etiketten vond van Heineken, stelde ze voor het eerst kritische vragen aan haar man.

Nepbier

Volgens het Openbaar Ministerie is haar rol veel groter dan ze zelf beweert. In opdracht van haar man zou ze benodigdheden hebben besteld voor de fusten waarin het nepbier als Grolsch en Heineken werd verkocht.

De zaak kwam aan het rollen toen horecabedrijven in Rotterdam klachten kregen over bier. De fusten bleken uit Nijkerk afkomstig. Volgens het OM werden de fusten in een autowasstraat schoongemaakt. Door die onhygiënische toestanden liepen consumenten het risico ziek te raken, aldus de rechtbank.

70.000 fusten

Ondernemer Wilco van de P., die een zalencentrum runde in Nijkerkerveen, erkent de fraude. Heineken meent dat er 70.000 fusten van 50 liter vervalst zijn. Volgens Van de P. zijn die getallen veel lager.

De twee ondernemingen van het echtpaar zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 50.000 euro. Daarnaast moesten ze in een civiele zaak al 270.000 euro aan Heineken betalen.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!