Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Rutger Van Der Zalm

Omstreden komst van megaturbines bij Zwartebroek en de Glind van de baan: alle pijlen op Harselaar

De gemeente Barneveld richt zich voor de komst van megawindturbines haar pijlen op industrieterrein de Harselaar. Inwoners van Zwartebroek, Terschuur en de Glind die de komst van windmolens vreesden kunnen opgelucht adem halen.

Barneveld gaat binnenkort in gesprek met de inwoners, ondernemers van Harselaar om te kijken of er drie turbines van 180 meter hoog kunnen worden gebouwd. Samen moeten deze molens vier megawatt gaan produceren, maakte wethouder Didi Dorrestein (duurzaamheid) vandaag bekend.

Woede

De gevreesde komst van windmolens in de buitendorpen ten westen van Barneveld lijkt daarmee van de baan. ,,Natuurlijk weten we niet wat de toekomst brengt. Misschien hebben we straks meer windturbines nodig. Maar voor nu kijken we eerst naar de mogelijkheden op Harselaar ten zijden van de A1 en langs infrastructuur’’, zegt Dorrestijn.

De afgelopen maand ontstond grote woede onder de bevolking van Zwartebroek, Terschuur en de Glind omdat in een windmolenstudie van de gemeente gebieden nabij deze dorpen als kansrijk werden aangemerkt voor de bouw van, in beide gevallen, vier kolossale windmolens.

  1. Drie weken onderwijs op afstand: ‘Een stuk zwaarder dan voor de klas te staan’
    PREMIUM

    Drie weken onderwijs op afstand: ‘Een stuk zwaarder dan voor de klas te staan’

    Leerlingen coachen, dealen met ongeruste ouders, digitale helpdesk spelen en niet te vergeten zelf fit blijven. Het onderwijs heeft zich in de corona-crisis in sneltreintempo aangepast naar lesgeven op afstand. Deze krant maakte voor de tweede keer een belronde langs vier docenten en schoolleiders uit de regio en vroeg naar hun dagelijkse ervaringen nu de scholen sowieso tot en met de meivakantie hun poorten noodgedwongen gesloten moeten houden.