Volledig scherm
PREMIUM
De Savannah-kat Walhallah ontsnapte in april in Haarlem, maar werd door de Dierenambulance gevangen. Het is niet zeker of dit dezelfde kat is als die in Amersfoort. © Dierenambulance Noord-Holland Zuid

Onrust in Amersfoort over ‘minicheetah’ die konijntjes grijpt

In Amersfoort is ophef ontstaan over een ontsnapte Savannah-kat, een kruising tussen een serval en een huiskat. De kat, vier keer zo groot als een huiskat, mag volgens deskundigen absoluut niet los buiten lopen. De buurt eis maatregelen tegen wat zij een minicheetah noemt. 

Volledig scherm
De kat gesnapt in Schothorst © AD

Kortgeleden greep het dier een konijn uit een buitenren in de wijk Schothorst, nadat het al twee keer eerder werd gevangen toen bewoners hem los zagen lopen.  Eigenares Mieke Timmerman zag het voor haar ogen gebeuren. Hoewel ze veel misbaar maakte, liet de kat zich niet wegjagen voordat hij het konijn goed te pakken had.

De politie onderzoekt  wegens haar melding de zaak omdat het formeel om ‘vernieling van iemands eigendom’ gaat. Het is in Nederland geen verboden dier. De Dierenbescherming is op de hoogte van de situatie, maar kan niets doen zolang niet blijkt dat het dier slecht wordt behandeld.