Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Op zoek naar een openbaar toilet? In Amersfoort heb je 'm zo gevonden

Amersfoort is één van de meest toiletvriendelijke gemeenten in Nederland, maar toch zijn er nog steeds niet voldoende openbare toiletten.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Toiletalliantie, waarin dertien maatschappelijke organisaties, waaronder de Maag-, Lever-, Darmstichting zijn verenigd.

Op Wereld Toiletdag, vandaag, vraagt de Toiletalliantie aandacht voor het gebrek aan openbare toiletten. Die zijn hoognodig, volgens de organisaties. Door het tekort kunnen ruim twee miljoen buik- en blaaspatiënten niet onbezorgd op pad. En eigenlijk geldt dat voor nog veel meer mensen; gehandicapten, ouders met jonge kinderen, dagjesmensen en toeristen zoeken zich vaak een ongeluk naar een openbaar toilet.

Nummer 2

Toiletalliantie deed samen met de mobiele app HogeNood onderzoek: welke van de vijftig grootste Nederlandse gemeenten is het meest toiletvriendelijk? ,,Vorig jaar stond Amersfoort nog op de zesde plek, inmiddels is de gemeente gestegen naar nummer 2”, aldus Ivo Thonon van de Toiletalliantie. Zij heeft daarmee bijna de meeste openbare en opengestelde toiletten per inwoner. Eén openbaar toilet is genoeg voor 1455 mensen, maar er zijn er nog lang niet genoeg. ,,Er zijn tien keer zo veel toiletten nodig om het gewenste aantal te halen.”

Winkeleigenaren kunnen een openbare toilet aanmelden in de mobiele HogeNood app. In Amersfoort zijn veertig openbare toiletten aangemeld. Toiletalliantie hoopt in 2022 in het winkelgebied om de 500 meter een openbaar toilet beschikbaar te hebben. Alkmaar is trouwens de toiletvriendelijkste gemeente.