Scherpenzeel staat al maanden politiek op scherp in verband met de vraag of de plaats zelfstandig kan blijven.
Volledig scherm
Scherpenzeel staat al maanden politiek op scherp in verband met de vraag of de plaats zelfstandig kan blijven. © Saskia Berdenis van Berlekom

Oppositiepartij Barneveld wil debat over fusie met Scherpenzeel

Vreemd, vindt oppositiepartij Lokaal Belang, dat de gemeenteraad van Barneveld nog geen enkele keer heeft vergaderd over de mogelijke fusie met Scherpenzeel. Ze stelt daar schriftelijke vragen over.

Het is logisch dat de gemeente Barneveld lange tijd ‘terughoudend’ heeft gereageerd ten aanzien van de toekomst van Scherpenzeel, meent ook Lokaal Belang. ,,Echter, de provincie bedeelt Barneveld wel een steeds prominentere rol toe en de tijd begint te dringen. Is een zorgvuldig democratisch proces nog wel mogelijk, ook voor onze raad, voor onze inwoners?”

Respectvol

Lokaal Belang begrijpt wel dat Barneveld zich gereserveerd opstelt. ,,Het is niet aan ons te oordelen over de wensen en besluiten van Scherpenzeel. Een gemeentelijke herindeling is een bijzonder gevoelige kwestie. Daarom is het belangrijk daar prudent en respectvol mee om te gaan. Zeker richting de inwoners. Onze fractie heeft dan ook geen standpunt over de wenselijkheid van een eventuele fusie met Scherpenzeel.”

Burgemeester en wethouders van Scherpenzeel stellen volgende week hun kadernota vast, een financiële uitwerking van prioriteiten en kosten voor de komende jaren. Een week later al, op 2 juni, laten Gedeputeerde Staten — het dagelijks bestuur van Gelderland — weten wat zij daarvan vinden. Als de meerjarenbegroting niet waterdicht is en de beloofde ambities niet kunnen worden waargemaakt, resteert samenvoeging met een andere gemeente.

Debat

Lokaal Belang wijst erop dat GS een oordeel vellen nog voordat de Scherpenzeelse gemeenteraad de kadernota heeft vastgesteld. ,,Merkwaardig. Ze verstoren daarmee het democratisch proces.” Een debat in Barneveld is dan ook meer dan gewenst, aldus de oppositiepartij. ,,GS lijken te ‘sturen’ op een bepaalde uitkomst, die voor onze gemeente heel relevant is.” 

Lokaal Belang dringt aan op een transparante afweging. ,,Draagvlak in de samenleving is een belangrijk onderdeel voor een eventuele herindeling, zowel in de gemeente Scherpenzeel als in de gemeente Barneveld.”