Opvallend plan tegen rotzooi rond afvalcontainers: gooi de ROVA-pasjes bij het vuil
POLLHalve maaltijden tussen de struiken, opengereten vuilniszakken in de bosjes en zelfs complete driezitsbanken met bijpassende poef op de stoep: Amersfoorters zijn al het afval dat naast de ondergrondse containers wordt geplaatst meer dan zat. In een poging het op te lossen, komt politieke partij Denk nu met een opvallende oproep.
Delen per e-mail
Als het aan de partij ligt, gaan de groene ROVA-pasjes die worden gebruikt om de bakken te openen namelijk zélf in de container. Volgens enig raadslid Tahsin Bülbül is het pasjessysteem, dat is ingevoerd om ‘onbevoegden’ geen toegang te geven tot de bak, namelijk één van de voornaamste redenen waarom het in de stad zo mis gaat met het inzamelen van afval. ,,Mensen vergeten hem, of raken hem kwijt. In verschillende steden kun je bakken al openen met een bankpasje, OV-chipkaart of een mobiele telefoon. Dat kan, zolang er maar een bepaalde chip in zit.”
Weer andere steden, zoals Utrecht, hebben de bakken inmiddels voor iedereen opengegooid. ,,Daarmee neem je de drempel om het afval ín de bak te gooien in plaats van ernaast te zetten helemaal weg”, aldus Bülbül. ,,Nu komen Amersfoorters nog steeds op veel plekken zwerfvuil tegen. Het succes van het hele systeem van ondergrondse containers is afhankelijk van het draagvlak onder bewoners, en staat juist daardoor onder druk. En helemaal nu Amersfoorters ook nog eens meer moeten betalen voor hun afval.”
Poll
Moet Amersfoort stoppen met de groene pasjes voor ondergrondse containers?
-
Ja (75%)
-
Nee (25%)
Dat laatste bleek voor veel inwoners vorige maand, toen de envelop met de nota voor de gemeentelijke belastingen op de mat plofte. Gemiddeld is een huishouden dit jaar 52 euro meer kwijt aan afvalstoffenheffing dan het jaar daarvoor: een stijging van zo'n 25 procent. Die stijging wordt veroorzaakt doordat afvalfabrieken als gevolg van een grotere vervuiling gemeenten meer vragen voor hun werk, én doordat er nauwelijks concurrentie is.
Kritiek
Laten we het systeem uitrollen, een kans geven, en dan kunnen we na een tijd kijken hoe het werkt
De stijging komt voor het stadsbestuur op een ongelukkig moment, omdat het van meer kanten kritiek krijgt dan van eenmansfractie Denk alleen. Sinds de gemeente eind 2016 2,5 miljoen euro uittrok om overal in de stad ondergrondse containers te laten plaatsen, waar inwoners zélf hun (rest)afval naartoe moeten brengen, zijn gemeenten als Utrecht en Amsterdam juist van het zogenoemde omgekeerd inzamelen afgestapt. Dat Amersfoort desondanks weigert ten halve te keren, wordt door meerdere politieke partijen niet begrepen.
Volgens VVD-wethouder Kees Kraanen, verantwoordelijk voor de uitrol van alle containers, blijft het nieuwe inzamelen voor Amersfoort hoe dan ook het beste. ,,De containers staan nog niet eens in alle wijken (alleen Vathorst en Hooglanderveen moeten nog worden aangehaakt, red.), maar nu al zitten we op gemiddeld slechts 175 kilo restafval per inwoner”, zo hield hij de gemeenteraad begin deze maand nog voor in een digitale vergadering.
Dat Amersfoort niet van plan is te stoppen, blijkt wel uit het feit dat juist in die vergadering een voornemen werd gepresenteerd om ook alle bewoners van flats en appartementencomplexen aan te sluiten op het omgekeerd inzamelen. ,,Ik zie ook de discussie in den lande en op Twitter", aldus Kraanen. ,,Dus ja, ik weet dat er alternatieve manieren van afvalinzameling zijn. Maar ik ben van the proof of the pudding is in the eating, zoals de Engelsen zeggen. Ofwel: laten we het systeem uitrollen, een kans geven, en dan kunnen we na een tijd kijken hoe het werkt.”
Dat Utrecht en Amsterdam al wel op hun schreden zijn teruggekeerd, begrijpt de VVD-wethouder nog wel. ,,Maar Amersfoort is echt een veel, veel minder verstedelijkt gebied. Wij zijn meer te vergelijken met een Apeldoorn, en daar werkt het prima.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima openen Koningsspelen dit jaar in Amersfoort
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen dit jaar in Amersfoort het startsein geven voor de landelijke opening van de Koningsspelen. Dat gebeurt op vrijdag 23 april op Kindcentrum Vlinderslag in de Evertsenstraat in Amersfoort, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). -
PREMIUM
Lawrence (27) was géén modelsoldaat, maar gaf wél zijn leven voor de vrijheid: ‘Zijn moed was een voorbeeld’
De zwaarbevochten bevrijding in april 1945 van Hoogland kostte vijf Canadese soldaten het leven. Eén van hen was Lawrence (27), die het vanwege zijn slechte discipline vaak aan de stok had met zijn superieuren. Maar toen het er écht op aankwam, gaf hij zijn leven voor de vrijheid. Deel 2 van een serie over de oorlog. -
Fietsster botst op auto in Barneveld en krijgt stuur in haar buik
Bij een ongeluk op de Scherpenzeelseweg in Barneveld is een fietsster gewond geraakt. De fietsster botste op de zijkant van een auto. -
Deel skatepark Vathorst afgelint wegens schade
Door schade aan het skatepark Vathorst is skaten daar niet veilig meer. De politie heeft een losgeraakte metalen plaat afgelint. -
Monument voor te vroeg geboren kinderen onthuld in Barneveld
Op begraafplaats De Plantage in Barneveld is een monument in gebruik genomen om te vroeg geboren en overleden kinderen te herdenken.
-
Bas probeert de gezonken bootjes in de grachten van Vathorst te redden: ‘Het zijn er wel een paar honderd’
In de grachten van de wijk Vathorst in Amersfoort liggen wel een paar honderd verwaarloosde bootjes, die vaak half of helemaal gezonken zijn. Dat zegt Bas Willing van Poortstad Watersport, die regelmatig die bootjes op de wal zet en repareert. -
PREMIUMVIDEO
Begrijp jij niets van de persconferenties? Dan is Gea's (38) coronajournaal iets voor je
Wat bedoelt Rutte nou met ‘was je handen stuk?’ En wat is een vaccin ook alweer? Mensen als Gea Zandink (38) kunnen de coronapersconferenties maar moeilijk volgen. Juist daarom maakt ze een speciaal coronajournaal voor mensen met een verstandelijke beperking. -
PREMIUM
Amersfoortse binnenstad is populair, maar de stad moet aan de bak om dat te blijven
Hoe gaat de Amersfoortse binnenstad er in de toekomst uitzien? Hoe wordt het winkelbestand weerbaar tegen de groei van het online shoppen? En blijft het historisch centrum aantrekkelijk en levendig? Deze vragen komen aan bod in de nieuwe Nota Detailhandel, die de gemeente Amersfoort binnenkort presenteert. De nota biedt een blik op de toekomst van het stadshart.