Oud-commando's lopen zaterdag 21 maart een mars van ongeveer 25 kilometer van Soesterberg naar Kamp Amersfoort.
Volledig scherm
Oud-commando's lopen zaterdag 21 maart een mars van ongeveer 25 kilometer van Soesterberg naar Kamp Amersfoort. © BN DeStem

Oud-commando’s marcheren over deel route krijgsgevangenen in de oorlog

Bijna 60 voormalige commando’s lopen zaterdag 21 maart vanuit Soesterberg via het Centraal Station naar Kamp Amersfoort. Voor een aantal van hen is deze mars van circa 25 kilometer een voorbereiding op een 1100 kilometer lange monstertocht die in 2022 op het programma staat.

In dat jaar bestaat het Korps Commandotroepen 80 jaar. Een groep van 29 oud-commando’s loopt dan in 21 dagen van Normandië in Frankrijk naar het Brabantse Roosendaal. Dat komt neer op 50 kilometer per dag.

De gesponsorde tocht is een eerbetoon aan de Canadese strijdkrachten en Poolse tankbrigades die in mei 1945 Nederland bevrijdden. De opbrengst is bestemd voor het Prins Beatrix Spierfonds.

Krijgsgevangenen

Op 21 maart volgen de ex-commando’s een deel van de route die krijgsgevangenen moesten afleggen van Kamp Amersfoort naar het station en vice versa. Daarom is de tocht Kamp Amersfoort Mars 2020 gedoopt.

,,Sinds vorig jaar vieren we de verjaardag van het korps met een evenement’’, vertelt Ypo van Blommestein, deelnemer aan zowel de lokale als de internationale mars. ,,Het moet een soort estafette worden, waarbij elke commandovereniging iets organiseert.’’

Dolk

In Kamp Amersfoort worden de wandelaars, die over het terrein van de Bernhardkazerne naar Amersfoort lopen, onder meer opgewacht door vertegenwoordigers van de gemeentebesturen van Amersfoort en Leusden. Van Blommestein: ,,Die krijgen van ons een speciaal poloshirt, met op de linkerborst het logo van het kamp en op de schouder een dolk, het symbool van de commando’s.’’

Vanaf Kamp Amersfoort gaat de tocht verder naar het Jannetjesdal op de Leusderhei, waar een herdenkingskruis staat voor geëxecuteerde gevangen en hij eindigt weer op het startpunt, eetcafé De Meierij in Soesterberg.