Volledig scherm
Paleis Soestdijk © ANP

Paleis Soestdijk zoekt oplossing voor dreigend bouwverbod in Paardenbos

Paleis Soestdijk zoekt met de gemeente Baarn welke oplossingen er mogelijk zijn tegen het dreigende nee van de provincie Utrecht tegen bouwen in het Paardenbos. Dat is vanmiddag bekendgemaakt.

‘Het is moeilijk om binnen het Landgoed voldoende plussen te vinden’, staat in een persbericht van de gemeente Baarn over de uitkomst van de klankbordgroependiscussies over flora en fauna. Daarmee bedoelt de gemeente  dat er tegenover elk bouwplan in de natuur (min) compensatie (plus) moet plaatsvinden.

Eén van de opties die in de klankbordgroepen is voorgesteld, is verkleining van het bouwoppervlak. Het consortium Made by Holland wil 2,9 hectare van het marechausseeterrein bebouwen en 3,2 hectare van het bos eromheen, het Paardenbos.

Een uitspraak over verkleining kan nu nog niet worden gedaan. Het wachten is nu nog op een onderzoek naar de natuureffecten van de plannen op het Natuurnetwerk Nederland. Het grootste deel van Soestdijk bevindt zich binnen dat NNN. Een heel klein strookje langs de Praamgracht valt onder de Groene Contour van de provincie, een stuk landbouwgrond dat moet worden omgevormd tot natuur ter versterking van het NNN.

Effecten

De drie klankbordgroepen (twee van bewoners, één van organisaties) hebben ook voorgesteld om het onderzoek naar de effecten van de plannen op de natuur beschermde flora en fauna uit te breiden naar omliggende terreinen. Met name het Paardenbos en het Baarnsche Bos zijn genoemd. Adviesbureau Aveco de Bondt onderzoekt momenteel de effecten van de plannen op vleermuizen en andere beschermde dieren.

De klankbordgroep blijkt ook kritisch te zijn over het effect van evenementen aan de voorkant paleis. Sommigen vragen zich af wat het Baarnsche Bos ervan te lijden zal hebben. Voor geluidsoverlast zou de achtertuin beter zijn, maar de flora en fauna kunnen daar ook last van hebben.

Debat

De klankbordgroepen hebben zich ook uitgelaten over het vertrek van Baarnaar Hans Waagen als lid. Hij vindt dat er geen vorm van inspraak is en dat het inspraaktraject één grote promotieactie is van de paleiseigenaar. Daaruit is de conclusie getrokken, aldus het persbericht van de gemeente Baarn, ‘dat de aandacht meer gericht moet worden op het debat in plaats van op informatieoverdracht als stap naar een eindadvies’. Inmiddels heeft ook omwonende Jan Asselbergs, die een informatieavond bezocht over de plannen, deze krant laten weten dat  hij de inspraak een wassen neus vindt.

Intussen gaat de gemeente Baarn door met de inspraak, die eind 2019 moet zijn afgerond. Het kritische standpunt van de provincie verandert daar momenteel niets aan. ,,Het stond in een brief, dat is geen officieel standpunt’’, legt woordvoerder Valérie van den Berg van de gemeente uit. Op 20 november komen de gemeenteraden van Soest en Baarn in een extra openbare gemeenteraadsvergadering in Baarn om zich te laten informeren over de rapporten die er nu liggen over de plannen. Op 23 november komen de klankbordgroepen bij elkaar voor een eindadvies over het onderdeel flora en fauna.