Volledig scherm
Het project Soesterhof: op dit deel van de Wagenwerkplaats verrijzen de eerste woningen. © Gemeente Amersfoort

Plannen Wagenwerkplaats zien het licht

De nieuwe toekomstplannen voor de Wagenwerkplaats worden woensdag 13 maart bekendgemaakt. NS en gemeente lichten de plannen dan toe.

Het masterplan voor de Wagenwerkplaats had al veel eerder bekend moeten zijn, maar door wijziging van de plannen van de NS moest het plan op het laatste moment toch nog aangepast worden.

In het masterplan wordt in grote lijnen uitgelegd wat er in de toekomst gaat gebeuren op de Wagenwerkplaats, het grote voormalige bedrijventerrein van NS tussen de Soesterweg en het treinspoor. Er wordt plaats ingeruimd voor bedrijven, cultuur, recreatie, groen en sport, maar de meeste aandacht gaat uit naar de woningbouwplannen.

In oudere plannen werd uitgegaan van bijna 600 woningen. Dat worden er hoogstwaarschijnlijk meer, maar het precieze aantal wordt tijdens de bewonersavond nog niet bekendgemaakt. Daar wordt alleen gesproken over de ontwikkelingen in het centrumgebied en het westelijke deel van de Wagenwerkplaats. Daar zijn de 600 huizen gedacht.

Het oostelijke deel van de Wagenwerkplaats, dicht tegen het Mondriaanplein en het treinstation van NS, is voorlopig uit het masterplan gehaald. Dit heeft mede te maken met de nijpende situatie op de Amersfoortse woningmarkt.

Doorgerekend

In het stadhuis wordt momenteel doorgerekend hoeveel woningen hier nog kunnen komen en of al die nieuwe bewoners hun wijk straks via de Mondriaanlaan en de Soesterweg kunnen verlaten. Het is niet uitgesloten dat het tekort aan huizen hier wordt opgelost met hoogbouw. Hoe dan ook zal dit gebied dichtbebouwd worden.

Tijdens de bewonersavond gaan NS en wethouder Astrid Janssen met bezoekers in gesprek over het aangepaste masterplan. Met de opbrengst van deze gesprekken wordt het plan afgerond. Dit plan wordt vervolgens voor besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.

De bijeenkomst is op woensdag 13 maart en begint om 19.30 uur in het oude magazijn Wagenwerkplaats, Soesterweg 310, 3812 BH, Amersfoort.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!