Volledig scherm
© ANP

Politie dreigt met stroomstootwapen om inbrekers Hoogland te arresteren

De politie heeft gisterochtend gedreigd met de inzet van een stroomstootwapen om twee woninginbrekers in Hoogland te arresteren.

De verdachten, twee Amersfoorters van 18 en 19 jaar, braken rond 10.40 uur in bij een woning aan de Ds. Posthumus Meijjesweg in Hoogland. Een getuige zag hen via de achterkant het huis benaderen en belde de politie. De agenten zetten daarop de voor- en achterzijde af. Toen de inbrekers naar buiten wilden, kregen zijn de politie in de gaten en kozen het hazenpad.

De agenten zetten de achtervolging in, die ging over schuttingen en door tuinen. Een van de verdachten werd aangetroffen in een tuin aan de Lage Geeren. Zijn handlanger had zich verstopt in een tuin aan het Haagse Hofje in Nieuwland, aan de overzijde van de Ringweg-Noord. Toen de politie dreigde met een stroomstootwapen, gaf hij zich over.

De verdachten dreigden zelf niet met een wapen, maar volgens politiewoordvoerder Hans Meuleman was het trekken van de taser wel geoorloofd. ,,De verdachten waren al op de vlucht gegaan en hadden een behoorlijk end afgelegd. Ze ontzagen daarbij geen enkel obstakel. Voor het geval ze weer zouden vluchten, hebben we met het stroomstootwapen gedreigd. Dat werkte want ze waren daarvan onder de indruk. Als je zo kunt voorkomen dat verdachten er weer vandoor gaan, met alle mogelijke gevaren van dien, is het geoorloofd. We doen daar wel verslag van want het is inzet van een geweldsmiddel.”

De politie zet het onderzoek voort.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!