De politie doet inval van Vink
Volledig scherm
De politie doet inval van Vink © Persbureau Heitink

Politie-inval bij verdachte afvalverwerker Vink

VideoDe politie is vanochtend binnengevallen bij vier locaties van grondleverancier Vink in Barneveld. Het bedrijf wordt verdacht van fraude met vervuilde grond en is in verband met doorzoekingen tijdelijk stilgelegd. Ook de administratie bij een boekhouder en twee automatiseringsbedrijven zijn opgehaald voor onderzoek

Eerder maakte de gemeente Apeldoorn al bekend dat vervuilde grond van Vink in 2015 in het natuurgebied Drostendal/Weteringsebroek terecht is gekomen. Omdat het om een kleine partij ging (twee volle vrachtwagens) is er volgens de gemeente geen gevaar voor de volksgezondheid. 

Lood en kwik

Grondleverancier Vink heeft meerdere ondernemingen op vier locaties in de provincie Gelderland. Het bedrijf neemt vervuilde grond in, reinigt die grond, mengt de grond en past de grond weer toe op locaties. Vink wordt ervan verdacht van 2012 tot 2016 grond te hebben ingenomen die zij niet mocht innemen. ,,Dit omdat de grond afkomstig was van saneringslocaties die vervuild waren met te hoge waarden aan onder meer lood, kwik en minerale oliën", zo schrijft het Openbaar Ministerie. 

Duizenden vrachtwagens

Vink vervuilde grond die ze wel mochten innemen niet op juiste wijze hebben gereinigd voor die weer werd toegepast. De verdenkingen handelen in strijd met de omgevingsvergunning, valsheid in geschrifte, overtreding van wet bodembescherming en van de wet milieubeheer.   Het Openbaar Ministerie schat dat het totaal om enkele duizenden vrachtwagens grond gaat waarmee is gesjoemeld. ,,Er is door het vermoedelijke gesjoemel grond toegepast waarvan de kwaliteit niet gegarandeerd kan worden. Dat is onwenselijk”, aldus het OM. 

Grondwerkzaamheden

In de afgelopen jaren heeft Vink op meerdere plekken in de regio grondwerkzaamheden verricht. Het gaat onder meer om een parkeerplaats van de Plus in Elspeet (2018), herontwikkeling van de Hoek van Damstraat in Putten (2015) en sanering bij Librije’s hotel in Zwolle (2014). Of deze projecten onderdeel zijn van het onderzoek is niet bekend. De komende tijd gaat Vink ook saneringswerkzaamheden uitvoeren op bedrijventerrein Veldzicht Noord in Ermelo. De gemeente Ermelo, opdrachtgever, laat weten ‘ervan uit te gaan dat de werkzaamheden vanaf half augustus gewoon worden uitgevoerd’. 

Grondmonsters 

Gisteren werd bekend dat De firma Vink de strook verontreinigde grond in de Barneveldse nieuwbouwwijk Eilanden-Oost zelf mag onderzoeken, voordat deze later in de week door een extern bedrijf wordt afgegraven. In politieke kring is met verbazing gereageerd op de handreiking aan het bedrijf. De gemeente Barneveld honoreerde vrijdag het verzoek van Vink om vóór de sanering grondmonsters te mogen nemen. Volgens onderzoekers van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV is het zand onder het wegdek in de straat Ternate over een oppervlakte van 60 vierkante meter vervuild met styreen. Hoewel de concentratie onschadelijk is voor mens en dier, besloot het gemeentebestuur voor de gemoedsrust van de bewoners de grond toch te laten verwijderen.

Zembla

De kwestie-Vink begon vijf maanden geleden met de melding van het tv-programma Zembla dat in woonwijken in Barneveld zand was gestort dat volgens een onderzoeksrapport van de Gelderse Omgevingsdiensten de kankerverwekkende stof styreen zou bevatten. Ruim honderd bewoners hebben Vink, de gemeente en de provincie Gelderland aansprakelijk gesteld voor de financiële schade die ze mogelijk lijden, zoals waardevermindering van hun woning. Ze hebben zich verenigd in de Stichting Bewonersbelangen Onderzoek Bouwgrond en advocaat Pieter Huitema in de arm genomen.