Volledig scherm
© politie.nl

Politie verspreidt foto van ontsnapte pedoseksuele tbs’er Harry van Eijk uit Barneveld

De politie heeft een foto verspreid van de gisteren ontsnapte pedoseksueel Johannes ‘Harry’ van Eijk (42) uit Barneveld. De in 2013 voor kindermisbruik veroordeelde man ontsnapte gisteren uit de Nijmeegse Pompekliniek tijdens een begeleid fietsverlof. Van Eijk nam in het buitengebied van Malden plots een afslag en verdween. Opsporing ligt nu in handen van politie, zegt een woordvoerder van de Pompekliniek.

Van Eijk werd in 2013 veroordeeld omdat hij meerdere kleine kinderen had misbruikt in een wijk in Barneveld waar hij toen woonde. Van Eijk kreeg destijds tbs met dwangverpleging opgelegd. Hij was vóór 2013 ook al in de fout gegaan en staat bekend als een man die zijn pedofiele neigingen niet kan onderdrukken. Boven de wijk in Barneveld waar hij jaren geleden toesloeg hangt momenteel een politiehelikopter. Zijn slachtoffers van destijds, hun ouders en de gemeente Barneveld zijn ingelicht.

Slank postuur

Harry van Eijk heeft om donderdag om 15.30 uur nog gepind heeft op de Zandstraat in Gennep.
Volledig scherm
Harry van Eijk heeft om donderdag om 15.30 uur nog gepind heeft op de Zandstraat in Gennep. © politie.nl

De politie is met een speciaal team op zoek naar de man. Van Eijk heeft gisteren om 15.30 uur nog gepind op de Zandstraat in Gennep. Vanaf daar ontbreekt ieder spoor. Van Eijk is 1.85 lang en heeft een slank postuur. Op de laatst bekende beelden van hem draagt hij een zwarte, strakke trainingsbroek, een zwart T-shirt en zwart met witte gympen van het merk Asics.

De politie is met een speciaal team op zoek naar de man. Volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie is het ‘zeer dringend’ dat de man gevonden wordt. Dat heeft met recidive-gevaar te maken, de kans dat hij een zedendelict waarvoor hij in de Pompekliniek zat, herhaalt. ,,Het is een van de afwegingen. Ook voor zijn eigen veiligheid is het goed dat hij gevonden wordt’’, aldus de woordvoerder.

Ontsnapping

De burgemeester van Heumen is ingelicht over de ontsnapping en zegt dat er gisteren in Heumen is gezocht. Burgemeester Mariët Mittendorf zegt dat hij niet meer in Malden is. Het FAST-team van politie, dat naar de man zoekt, zal plekken zoeken waar de man een binding mee heeft.

De Pompekliniek zegt over de identiteit van de man geen mededelingen te kunnen doen. In een persverklaring zegt de kliniek er ‘alles aan te doen om incidenten te voorkomen, maar deze zijn niet volledig uit te sluiten. Daarbij geeft de Pompestichting aan dat het verloftraject zeer zorgvuldig wordt opgebouwd, met op individueel niveau accordering door het landelijk Adviescollege Verloftoetsing TBS. Verlof heeft een belangrijke rol in het veilig terugkeren naar de samenleving.​’

Buurmeisjes

De ontsnapte man bekende tijdens een rechtszaak in 2013 dat hij pedoseksuele fantasieën verwezenlijkte met zes buurmeisjes in Barneveld. De Barnevelder heeft meisjes intiem betast en in een geval intiem gekust. Ook biechtte hij ontucht op met meer kinderen tijdens vakanties, maar die niet zijn achterhaald.

Hij werd al eerder veroordeeld wegens misbruik van een buurmeisje. ‘Maar hij wordt, zo bevestigt hijzelf, planmatiger en sluwer’, aldus de rechtbank destijds in het vonnis. ‘In het verleden wilde verdachte eerst een vertrouwensband met een slachtoffer opbouwen. Daarvan is nu geen sprake meer. Een vluchtig en ongezien moment is voldoende voor verdachte om toe te slaan. Verdachte maakt een plan en creëert hierbij mogelijkheden om zijn fantasieën uit te voeren. Onduidelijk is hoe zijn fantasieën zich verder zullen ontwikkelen.”

Niet de eerste keer

Begin deze maand wist ook een tbs’er te ontsnappen uit dezelfde kliniek. De man had een raam geforceerd en kon daarna over een hek klimmen. Daarbij zou hij rondslingerende bouwmaterialen hebben gebruikt. Hij kon enkele uren later alweer opgepakt worden door de politie. Hij zat bij zijn vriendin in Groesbeek.

Twee jaar geleden werd de Pompekliniek ook al in verlegenheid gebracht door een uitbraak. Toen gebruikte een tbs’er een betonschaar van de werkplaats om ongezien een hek open te knippen. Deze man bleek in de anderhalve week tussen zijn ontsnapping en zijn aanhouding in Hoogvliet twee roofovervallen te hebben gepleegd. ,,Na de uitbraak in 2017 heeft de Pompestichting onafhankelijk onderzoek laten doen door een externe partij en zijn er maatregelen genomen. Denk aan verbeteringen in het beheer en controleren van gereedschap”, zei een woordvoerder van de kliniek eerder.

Harry van Eijk bij de pinautomaat in Gennep.
Volledig scherm
Harry van Eijk bij de pinautomaat in Gennep. © politie.nl

Zeldzaam

Ontsnapping van tbs’ers zijn relatief zeldzaam in Nederland. Wat iets vaker voorkomt: dat een tbs’er niet terugkeert van zijn verlof. In 2018 gebeurde dat elf keer op ruim 70.000 ‘verlofbewegingen’ (kort of langer begeleid of onbegeleid verlof van de in totaal ruim 1.300 tbs’ers in Nederland).

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!