Volledig scherm
© Gemeente Amersfoort

Politiek valt over 1,5 ton voor ‘Amersfoort Centraal’

pollDe naamswijziging van station Amersfoort naar Amersfoort Centraal leidt tot flinke ophef in de lokale politiek. Er is twijfel over het nut van de hele operatie, zeker omdat die door het stadsbestuur is begroot op 150.000 euro.

Poll

Is de naamsverandering van het station naar Amersfoort Centraal 150.000 euro waard?

  • Ja (24%)
  • Nee (76%)
1481 stemmen

De critici zijn voornamelijk te vinden bij de SP, Amersfoort2014 en Denk. Laatstgenoemde partij heeft zich al gemeld om verantwoordelijk wethouder Hans Buijtelaar (VVD, Verkeer) vanavond tijdens de gemeenteraadsvergadering op het matje te roepen.

,,We hebben als politiek nét aan 100.000 euro over om het hele Neptunusplein in de Kruiskamp kindvriendelijker en groener te maken”, zegt fractievoorzitter Tahsin Bülbül, verwijzend naar een debat dat vlak voor de zomer plaatsvond. ,,En over anderhalve ton voor een nieuw naambordje doen we níet moeilijk?”

Groei

Vorige week werd bekend dat Amersfoort zich eind dit jaar aan mag sluiten bij het selecte gezelschap van steden met een centraal station. Het gemeentebestuur heeft om de naamswijziging gevraagd, omdat ‘centraal’ beter zou passen bij de groei van de stad, het aantal reizigers en de duurzaamheidsplannen.

Een dag later bleek de wijziging na navraag van deze krant volgens ProRail tussen de één en twee ton te kosten, en bleek het stadsbestuur 150.000 euro opzij te hebben gezet. Het geld is, naast nieuwe naambordjes en belettering, nodig voor de aanpassing van veiligheids- en communicatiesystemen, aldus spoorbeheerder ProRail. Een woordvoerder van de gemeente stelde vorige week desgevraagd dat het besluit niet door de gemeenteraad geaccordeerd hoefde te worden, omdat het al opgenomen zat in een spaarpot voor de herinrichting van het stationsgebied.

Citymarketing

Quote

Voor anderhalve ton kun je drie jaar een bus laten rijden door het Soester­kwar­tier

Marijke Jongerman, SP

Een stelling die de woede wekt van SP-fractievoorzitter Marijke Jongerman. ,,Zelfs al ís het feitelijk zo, dan nog moet je zo’n grote verandering voorleggen aan het hoogste orgaan binnen de gemeente. Daarbij vraag ik me af hoe een naamswijziging in de herinrichting van het station past. Dit lijkt me eerder een kwestie van citymarketing. Hele dure, dat wel: voor anderhalve ton kun je drie jaar op zondag een bus laten rijden door het Soesterkwartier.”

Jongerman is van plan zich vanavond aan te sluiten bij het vragenvuur van Denk. Mochten de antwoorden niet bevredigend zijn, dan overweegt ze een voorstel in te dienen dat een stokje moet steken voor de hele operatie. Zo’n voorstel wekt op z’n minst interesse bij Amersfoort2014, zegt fractievoorzitter Menno Fousert. ,,We zijn niet tegen een naamswijziging van het station, want dat biedt de stad echt wel voordelen. Maar van anderhalve ton kun je zoveel mooie dingen doen…”

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!