Volledig scherm
DSN vindt bomen kappen tijdens het broedseizoen 'onacceptabel'. © Rob de Kuijer

Politieke partij boos over bomenkap in Soesterberg: ‘Onacceptabel in het broedseizoen’

Politieke partij Democraten Soest Natuurlijk (DSN) vindt de bomenkap op landgoed De Oude Tempel in Soesterberg ‘onacceptabel’. ,,Midden in het broedseizoen worden vogels verstoord en nesten en eieren vernield.”

Begin dit jaar is er een omgevingsvergunning verleend  voor de bouw van een zorgcomplex op het terrein van het voormalige hoofdkatnoor De Open Ankh aan de Oude Tempellaan in Soesterberg. Zeventien bomen moeten worden gekapt om plaats te maken voor nieuwbouw. ,,Midden in het broedseizoen”, reageert fractievoorzitter Yolande Gastelaars. ,, Er zaten nesten in, onder andere spechten, kapotte eitjes liggen op de grond.”

De partij is gelijk in de pen geklommen en heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college. ,,Juridisch gezien begint het broedseizoen op 15 maart en eindigt het op 15 juli. In deze periode is het verboden om opzettelijk vogels, hun eieren en hun nesten te verstoren en/of te vernielen”, zegt Gastelaars. “Maar bij de bomenkap op De Open Ankh zijn dus wel degelijk vogels, nesten en eieren verstoord en vernield. Wij willen weten hoe het college daartegen gaat optreden.”

Kapverbod

Daarnaast wil DSN weten waarom de gemeente Soest in de omgevingsvergunning voor het kappen van bomen niet de officiële periode van het broedseizoen van 15 maart tot en met 15 juli hanteert, maar een kortere periode van april tot en met mei. 

Gastelaars:,,Eigenlijk willen we dat de gemeente elke aanvrager van een kapvergunning verbiedt om tijdens de broedperiode te kappen, behalve in die situaties waarin de veiligheid in het geding is. Nesten zijn immers niet altijd goed te ontdekken, bovendien mogen vogels en nesten in nabijgelegen bomen ook niet verstoord worden.”

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!