Volledig scherm
© Caspar Huurdeman

Pompproeven voor afgraven vervuilde grond in Westdijk

Aan de verontreinigde Westdijk bij Bunschoten is vandaag begonnen met voorbereidingen van pompproeven. Die zijn nodig om later de vervuilde grond uit de dijk af te graven en te verwijderen.

Voor het ontgraven van de verontreinigde grond moet de dijk worden drooggelegd, licht woordvoerster Bernoe Meier van het Waterschap Vallei en Veluwe toe. Daartoe dient het grondwaterpeil te worden verlaagd. Met de pompproeven wordt vastgesteld tot welk peil het grondwater het best kan dalen om de vervuiling uit de tijdelijk drooggelegde dijk af te graven.

Voor de proeven worden diepe filters in de dijk aangebracht waarop pompen worden aangesloten. Het grondwater wordt naar het Eemmeer gepompt door een leiding die over de weg op de dijk wordt gelegd.

De pompproeven worden op twee plekken uitgevoerd. Een locatie is tussen het bungalowpark en de bebouwde kom van Bunschoten, en later wordt er gepompt op een plek tussen de Fokjesweg en het gemaal Westdijk. De Westdijk blijft open voor verkeer, maar dat ondervindt wel enige hinder door de ligging van de afvoerleiding.

Het werk in opdracht van het waterschap wordt uitgevoerd door het gespecialiseerde bedrijf Poelsma. Dat bouwt eerst de installatie op de eerste locatie op, waarna er vijf dagen wordt gepompt. Daarna verhuist de pompinstallatie naar de tweede plek, waar ook vijf dagen wordt gepompt. Het werk zal in zijn geheel drie tot vier weken in beslag nemen, verwacht het waterschap.

De vervuilde grond waarmee de dijk werd versterkt, is thermisch gereinigd door het bedrijf ATM uit Moerdijk. Dat proces vindt onder grote hitte plaats. Desondanks bevat de grond te hoge concentraties schadelijke stoffen zoals chloride, bromide en sulfaat, en metalen als nikkel en chroom. Dat wees finaal en specialistisch onderzoek van het waterschap onlangs uit.

Kosten

De grond had niet mogen worden gebruikt voor de dijk. In 2017 werd de verontreiniging ontdekt. In juli vorig jaar besloot het waterschap de grond af te graven. Hoe de verontreinigde grond wordt verwerkt is nog niet duidelijk.

De kosten van de operatie die volgend jaar zal plaatshebben, zijn twintig tot dertig miljoen euro. Het gaat in totaal om zo’n vierduizend vrachtwagenladingen.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!