Volledig scherm
© Google Streetview

Poolse wegloper uit Nijkerks restaurant toont berouw en biedt excuses aan bij eigenaar

Een Poolse man die eerder dit jaar zonder te betalen wegrende uit restaurant De Dolle Joncker aan de Koetsendijk in Nijkerk heeft maanden later zijn excuses aangeboden bij eigenaar Martijn van Essen.

,,De wonderen zijn de wereld nog niet uit", zegt Van Essen. ,,De man kwam in maart bij ons eten. Toen hij klaar was, bleef hij een tijdje zitten en keek ie opvallend om zich heen. Vervolgens zette hij het op een lopen.”

Van Essen en ober Ronald zetten de achtervolging in door het centrum van Nijkerk, maar troffen de man niet meer aan. Een paar weken later denkt één van zijn werknemers de man te herkennen in de Torenstraat. ,,Hij stond daar met agenten te praten. Daarop liet mijn werknemer camerabeelden zien en vertelde hij over het incident. De agenten vertelden dat de man geen vaste woon- of verblijfplaats heeft en zonder werk en geld zit.”

Van Essen vermoedde dat hij kon fluiten naar zijn centen. Tot woensdagavond, bijna een half jaar later. Rond 22.15 uur stond de man ineens in het restaurant. ,,Mijn collega riep vanuit de keuken: ‘Martijn, er is iemand die met je wil praten’.” De restauranteigenaar herkende de Poolse man meteen. In gebrekkig Engels kreeg Van Essen te horen dat de Poolse man spijt had. ,,Hij vertelde dat hij Jezus had gevonden en liefde wilde geven. Het was een beetje raar, maar ik waardeer het feit dat hij zijn excuses aanbiedt en netjes schoon schip wil maken. Het is voor hem waarschijnlijk een grote stap om hier op de deur te kloppen.”

De man komt volgende week nog een keer terug om zijn excuses aan te bieden aan de ober die hem door Nijkerk achtervolgd heeft. ,,En zodra de man geld heeft, komt hij ook nog betalen", zegt Van Essen. Al houdt hij een slag om de arm. ,,Hij heeft het gezegd, maar of ie die 40 euro ook daadwerkelijk komt brengen? We gaan het zien.”