Postbodes zien veel eenzaamheid: sommige mensen bestellen pakketjes, alleen maar voor het praatje
Postbodes zien tijdens hun werk veel eenzaamheid. In Baarn en Soest schakelen ze voortaan hulp in als ze vermoeden dat een inwoner dat nodig heeft. ,,Binnen 48 uur komt er dan iemand langs.”
Janneke Boluijt
Helemaal nieuw is het niet: de post- en pakketbezorgers van PostNL die alarm slaan als ze dode planten, een uitpuilende brievenbus, dichte gordijnen of een verwarde, verdrietige bewoner treffen. In Rotterdam bleek een proef, gehouden in één wijk, succesvol. Daarom krijgen ook Baarn en Soest nu van die alerte postbodes.
Waarom Baarn en Soest? ,,Omdat die gemeentes al een Signaalpunt hebben", legt woordvoerder Viola Steegmans van PostNL uit. De organisaties Pit Baarn en Stichting Welzijn Ouderen Soest vervullen die rol.
Stonden er 22 van dezelfde pakketten in de kast, want de bezorger was haar enige contact
Viola Steegmans, PostNL
Steegmans: ,,De bezorgers krijgen een korte training over het herkennen van eenzaamheid. Ze geven een signaal door wanneer ze eenzaamheid vermoeden. Daar kan sprake van zijn als hij of zij een bewoner al langer dan normaal niet gezien is, altijd helemaal alleen is, niet goed voor zichzelf kan zorgen of lichamelijke klachten heeft.”
Gordijnen dicht
Soms is het huis een rommel, gaan de gordijnen nooit meer open of is iemand in de war. ,,De welzijnsorganisatie zorgt dat de melding binnen 48 uur wordt opgepakt”, zegt Steegmans. De bezorgers delen alleen postcode en huisnummer van iemand waarvan zij een signaal van willen afgeven. Als ze willen, kunnen de postbodes dat ook anoniem doen.
In de Rotterdamse wijk Hilligersberg-Schiebroek is de proef al een succes gebleken. Daar kwamen ook schrijnende voorbeelden uit. Steegmans: ,,Een chauffeur bezorgde regelmatig medische pakketten bij dezelfde oudere dame. Op een dag vroeg ze of hij het pakket even in de kast wilde zetten. Toen hij dat deed, zag hij dat er maar liefst 22 van diezelfde pakketten stonden. Wat bleek? Hij was haar enige contact. Ze bestelde expres vaak, zodat ze even een praatje kon maken.”
Liever twee meldingen te veel, dan één te weinig
Liesa van Aalst -Veldman, Wethouder
De proef in buurgemeenten Baarn en Soest duurt tot 8 mei. Ook inwoners kunnen aan de bel trekken bij Pit Baarn of Stichting Welzijn Ouderen Soest. ,,Liever twee meldingen te veel, dan één te weinig”, zegt wethouder Liesa van Aalst -Veldman van de gemeente Soest daarover.
Binnenkort sluiten ook zeven andere gemeenten in Nederland aan. Als de proef slaagt, worden ook in de rest van Nederland postbezorgers opgeleid om eenzaamheid te signaleren.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.