Volledig scherm
© Gemeente Bunschoten

Proef met autovrije Oude Schans bij botterhaven in Bunschoten

De gemeente Bunschoten wil de Oude Schans afsluiten voor auto’s zodat de authentieke Oude Haven met zijn botters, botterwerf en visafslag beter tot zijn recht komt. Het plan is de straat aan de haven als proef vier maanden autovrij te verklaren. Bunschoters kunnen in de aanloop naar de proef hun mening geven in een enquête. De proef begint half mei. 

De Oude Haven is de bezienswaardigheid in het centrum van Spakenburg, het oude vissersdorp in de gemeente Bunschoten. De gemeente wil de authenticiteit bewaren en versterken. Door verkeer bij de haven te weren verwacht de gemeente het gebied ook veiliger en aantrekkelijker te maken voor toeristen en bezoekers, waardoor ook het winkelklimaat zal verbeteren.

Als de Oude Schans langs de haven autovrij wordt, blijft de mogelijkheid bestaan om op gezette tijden goederen te laden en te lossen bij winkels en boten in de haven.

De afsluiting heeft tot gevolg dat het verkeer niet meer vanaf het Spui over de Oude Schans het dorp uit kan, richting de Westdijk bij de voetbalcomplexen van Spakenburg en IJsselmeervogels. Auto’s zullen dan vanaf de Turfwal, aan de overzijde van de haven, het oude havencentrum moeten verlaten via de Nieuwe Schans, aan de andere kant van het dorp.

Verzinkbaar paaltje

Om het verkeer in goede banen te leiden, wordt voor de proef onder andere aan de Turfwal een verzinkbaar paaltje in de straat aangebracht. Een verkeersbord zal aangeven dat er een voetgangerszone is ingesteld. Om het verkeer de goede kant op te wijzen en een veilige route te garanderen, wordt een bord met de juiste rijrichting geplaatst en wordt de beplanting bij de Nieuwe Schans gesnoeid. Er komen enkele parkeerverboden zodat de rijweg niet kan worden geblokkeerd voor bijvoorbeeld vrachtwagens.

Dorpelingen kunnen tot 12 februari hun ideeën over de plannen spuien door de enquête op de site van de gemeente in te vullen. De gemeente belegt op 4 maart een bijeenkomst waar de plannen worden toegelicht én de resultaten van de rondvraag worden gepresenteerd.