Volledig scherm
© Saskia Berdenis van Berlekom

Provincie Gelderland: Scherpenzeel over 2,5 jaar samen met Barneveld

Een zelfstandige toekomst voor Scherpenzeel wordt steeds onwaarschijnlijker. De provincie Gelderland mikt op 1 januari 2023 als datum voor herindeling, waarschijnlijk met Barneveld.  

De komende twee maanden zijn cruciaal voor de toekomst van Scherpenzeel. Op 2 juni beoordelen de Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van Gelderland, de meerjarenbegroting van de gemeente. Scherpenzeel staat er financieel niet goed voor. Als de begroting niet waterdicht is en de ambities die zijn beloofd niet kunnen worden waargemaakt, moet Scherpenzeel fuseren met een andere gemeente.

Fusie binnen drie jaar

De provincie neemt deze beslissing pas nadat de Scherpenzeelse raad op 9 juli de meerjarenbegroting heeft beoordeeld. ,,Maar als de Gedeputeerde Staten op 2 juni hun mening duidelijk maken, kun je mogelijk al wel aflezen welke voornemens zij hebben’’, zei Dirk Louter, projectleider bestuurskracht Scherpenzeel woensdag tijdens een vergadering van de Provinciale Staten.

Gelderland is al langer bezorgd over zelfstandigheid van Scherpenzeel. De kleine gemeente heeft haar financiën niet voor elkaar en mist het benodigde ambtenarenapparaat om haar taken goed uit te voeren. Gelderland mikt op een fusie voor 1 januari 2023 als Scherpenzeel niet zelfstandig verder kan, blijkt uit ambtelijke stukken.