Volledig scherm
Het gemeentehuis van Woudenberg. © AD

Raad Woudenberg schaft ambtsgebed af

De gemeenteraad van Woudenberg heeft het ambtsgebed afgeschaft. Vanaf oktober opent de voorzitter de raadsvergaderingen met een hamertik.

Met één stem verschil aanvaardde een raadsmeerderheid donderdagavond een initiatiefvoorstel van Gemeentebelangen Woudenberg (GBW). PvdA-GroenLinks en de VVD steunden het. De christelijke partijen (SGP, ChristenUnie en CDA) waren tegen.

Als uiting van één specifieke geloofsovertuiging past het ambtsgebed, waarin God wordt gevraagd om wijsheid en zegen voor de beraadslagingen, niet bij een gemeenteraad waarin iedere inwoner van Woudenberg zich vertegenwoordigd moet kunnen weten, vindt GBW. ,,Weliswaar wordt het gebed uitgesproken voordat de raadsvergadering wordt geopend, maar het kan toch ongemakkelijk voelen”, aldus fractievoorzitter Marco van de Hoef.

Neutraal

Als alternatief voor het ambtsgebed stelde GBW voor dat de voorzitter opent met een neutrale openingstekst die ‘woorden geeft aan de normen en waarden die in de Woudenbergse samenleving breed worden gedragen en die de raad ten grondslag legt aan zijn vergaderingen’. Daarop zou dan even stilte moeten volgen waarin de raadsleden zich vanuit hun eigen inspiratie op de raadsvergadering kunnen voorbereiden met ‘een persoonlijk gebed, een overdenkmoment, een filosofische gedachte of een kleine persoonlijke stilte’.

SGP en CDA voelden niets voor zo’n openingstekst. ,,Blijkbaar denkt de meerderheid van de raad Gods zegen niet nodig te hebben. Het gebed van inwoners en kerken voor de gemeenteraad en het college blijft echter. Maar wat de openingstekst ook wordt, het zal geen vervanging van het ambtsgebed worden waarin iedereen zich zal kunnen vinden. Dan nog liever een kale opening”, reageerde SGP-voorman Henk-Jan Molenaar. Een wijzigingsvoorstel van de twee fracties om de voorzitter toch geen openingstekst uit te laten spreken werd uiteindelijk na ruim een uur discussie en enkele schorsingen door de gehele gemeenteraad aangenomen.

Een ander voorstel van SGP en CDA om het ambtsgebed te handhaven maar met tien minuten te vervroegen, omdat ‘daarmee het niet verplichtende karakter ervan beter tot uiting wordt gebracht’, kreeg geen enkele bijval.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!