Volledig scherm
Nadette Beving durft haar huurwoning in Hoevelaken vanwege de schimmels en dampen niet zonder mondkapje te betreden. © Cees Wouda

Rechtbank: woningcoörporatie hoeft huurster ‘schimmelhuis’ geen nieuwe woning te geven

Woningcoöperatie De Alliantie hoeft de Hoevelakense Nadette Beving geen nieuwe woning aan te bieden, hoewel ze door de slechte staat van haar ‘schimmelhuis’ al jaren gezondheidsklachten heeft.

Ook wees de rechter de eis van De Alliantie af om Beving uit huis te mogen zetten. 

De rechtbank in Arnhem oordeelde vandaag dat hoewel geen sprake is van een optimaal binnenklimaat, de woning daardoor niet onbewoonbaar is. Volgens de rechter had Beving haar huis beter moeten ventileren en is de staat van de woning geen gevolg van een gebrek dat door De Alliantie hersteld zou moeten worden.

De Hoevelakense Beving verliet met haar twee kinderen een jaar geleden haar huurwoning aan de Rozenlaan, omdat ze al drie jaar met allerlei onverklaarbare klachten kampten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, benauwdheid en zelf bloed in het spuug.

Schimmels

Volgens Beving, die samen met De Alliantie verschillende onderzoeksrapporten naar de staat van het huis liet opstellen, wordt het ongezonde binnenklimaat veroorzaakt door vocht, schimmel en dampen uit de kruipruimte. Die zouden volgens Beving een gevolg zijn van de purschuim waarmee de kruipruimte is geïsoleerd. Op het laminaat groeiden zelfs paddenstoelen. Maar volgens De Alliantie mankeert er juist niets aan het huis.

Volgens Beving zijn de gezondheidsklachten verdwenen sinds ze met haar kinderen de woning heeft verlaten, maar door gebrek aan passende woonruimte leven zij nu wel gescheiden van elkaar. ,,Ik vind dat deze rechter volledig voorbijgaat aan de bewijsvoering en in mijn ogen een gekleurde houding heeft gehad. Ik ben woedend. Ik schroom niet om vervolgstappen te nemen’’, reageerde Beving na de uitspraak. 

Quote

Ik ben woedend. Ik schroom niet om ver­volgstap­pen te nemen

Nadette Beving

De Alliantie wilde werkzaamheden aan de woning laten uitvoeren, maar dat zou Beving volgens de rechtbank niet hebben toegestaan, omdat zij een procedure bij de huurcommissie was gestart. Volgens de woningbouwvereniging bestookt Beving hen met klachten en onderzoeken ‘waar steeds niets ernstigs uit naar voren komt’ en ‘schakelde ze de pers en het ministerie in om haar gelijk te krijgen’. Dit is volgens de rechter niet dusdanig ernstig dat Beving haar huis uit moet.