Volledig scherm
De Sint Joriskerk aan de Hof in Amersfoort. © ANP

Regio Amersfoort kerkt tegen de trends in

Vóór het jaar 2030 sluiten nog zo’n duizend van de 4200 kerken in Nederland, voorspelden deskundigen kortgeleden nog. In Amersfoort en omgeving is daar nog weinig van te bespeuren. Na de oorlog is een twintigtal kerken gesloten en nog maar van enkele is bekend dat ze de komende jaren sluiten. Er zijn ook groeiende kerken.

In Eemland en de Gelderse Vallei zijn alle kerkgenootschappen van zwaar gereformeerd tot licht protestants en evangelisch nog volop aanwezig. Begrijpelijk voor een gebied dat aanschurkt tegen de Biblebelt en die zelfs deels nog overlapt. Vergeleken met de landelijke achteruitgang zal het naar verwachting hier wat langzamer gaan.

Quote

Van het idee dat de kerk er altijd geweest is en altijd zal blijven moeten kerkgan­gers af.

Diederik van Loo, stadsdominee

Kerkgangers in de regio moeten volgens stadsdominee Diederiek van Loo uit Amersfoort wél beseffen dat de tijden echt veranderen. ,,Nog 49 procent van de bevolking noemt zich religieus. Dat is best heel veel nog. En in Amersfoort valt het nog wel mee. Maar het gaat ook hard achteruit; Amersfoort is geen eiland in Nederland. Van het idee dat de kerk er altijd geweest is en er altijd zal blijven, zullen ze af moeten. Het gaat veel verder dan ze al denken. De kerk zit nog te vaak in een bubbel, achter hoge muren.’’

Sluitingen

Met succes zijn soms dreigende sluitingen afgewend, zoals van de Sint Ansfriduskerk in Amersfoort en de Sint Josephkerk in Hooglanderveen. De afgelopen twintig jaar is maar een handjevol kerken gesloten. Nu is nog maar van twee kerken bekend dat ze worden gesloten voor wekelijkse erediensten, wat nog niet wil zeggen dat de kerken totaal buiten gebruik raken. Het gaat om de protestantse kerken De Open Hof en de Wilhelminakerk in Soest, twee van de vijf PKN-kerken in het dorp die dicht moeten.

Een opmerkelijk kenmerk van de regio is ook dat veel kerken wel leden verloren hebben, maar dat die vaak uitwaaieren naar evangelische kerken. De Amersfoortse evangelische Rafaël Gemeente (Kosmonaut), de evangelische kerk Doorbrekers (in De Eenhoorn) en het evangelische Life Connexxion (Natriumweg) zijn de afgelopen decennia flink gegroeid. Ook de nieuwe evangelisch georiënteerde combigemeente (drie kerken) ’t Kruispunt in Vathorst is snel groeiende, met nu al zo’n 1400 leden.

Een zeer opvallend kenmerk van het kerkelijke leven in Amersfoort in de laatste decennia is ook de groei van de gereformeerd-vrijgemaakte kerken, met inmiddels negen gebouwen. Die hebben net als de Kruispuntgemeente pasgeleden een nieuwe kerk in Vathorst gebouwd, de Ontmoetingskerk; niet te verwarren met de hervormde kerk in de wijk Dorrestein de al in 1979 gesloten werd.

Het unieke karakter van de Barneveldse kerkgroei is te verklaren doordat veel reformatorische gelovigen in deze plaats gaan wonen. De Gereformeerde Gemeente en de Gereformeerde Gemeente in Nederland bouwden daar nog geen tien jaar geleden twee megakerken. Ook evangelische gemeenten doen het goed in Barneveld en ook in het naastgelegen Voorthuizen.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!