Volledig scherm
© Saskia Berdenis van Berlekom

Roken op schoolplein van Luzac College verboden

Het Luzac aan de Zonnehof in Amersfoort is sinds vanmiddag officieel rookvrij. Een paar brugklassers van de particuliere middelbare school onthulden op een vol schoolplein de plakkaten die aangeven dat er niet meer gerookt mag worden. 

Het bord was meegenomen door wethouder Cees van Eijk van Werk, Inkomen, Jeugd en Diversiteit. ,,Deze school steekt de nek uit om te laten zien dat niet roken de standaard is. Roken is niet stoer en niet van deze tijd. Op naar een rookvrije generatie”, liet de wethouder tijdens zijn korte toespraak weten. 

Het bord heeft al een bestemming gekregen; het wordt vastgemaakt aan de vlaggenmast op het schoolplein. Van Eijk ondersteunt de plaatsing van het bord.

Volgens Marjet de Vries, conrector leerlingbegeleiding van het Luzac, zijn er acht à tien scholieren die voorheen op het schoolplein rookten.

De school vindt het belangrijk dat leerlingen leren dat roken ‘echt heel slecht voor hun gezondheid is’.

,,Eerst was er een plekje waar scholieren konden roken, maar dat voelde helemaal niet goed om als school nog zo’n rookplek aan te bieden, daarom hebben wij het al eerder afgeschaft’’, zegt De Vries.

Cool

De Vries ziet dat steeds meer scholieren roken in groepsverband. ,,Leerlingen gaan roken omdat ze dan bij elkaar zijn, het is gezellig en er hangt nog een soort cool imago aan en dat willen wij voorkomen.’’

Het rookvrije schoolplein is een statement om te proberen niet met roken te beginnen, benadrukt Pauline Heistein-ten Zeldam, rector van Luzac.

Volgend schooljaar moeten alle schoolterreinen in Nederland verplicht rookvrij zijn. In totaal heeft Luzac ongeveer 85 scholieren op mavo, havo en vwo.

,,Als school keuren we roken voor de deur ook niet meer goed’’, zegt De Vries.