Volledig scherm
De huidige locatie van de ROVA aan de Nijverheidsweg-Noord is een sta-in-de-weg bij woningbouw op de Kop van Isselt. © AD

ROVA gaat verhuizen naar Vinkenhoef: een ‘enorme operatie’

Het afvalbrengstation van de ROVA gaat verhuizen naar bedrijventerrein De Wieken Vinkenhoef, in de oksel van knooppunt Hoevelaken. Wethouder Hans Buijtelaar en ROVA-directeur Marco van Lente tekenden vandaag voor een gezamenlijk onderzoek hoe de bedrijfsverplaatsing gerealiseerd kan worden. Het is volgens de gemeente ‘een enorme operatie’ die jaren voorbereiding zal vergen.

Reden om het huidige terrein aan de Nijverheidsweg-Noord te verlaten zijn de plannen om van de Kop van Isselt een woonwijk te maken met 1200 woningen. De gemeente wil de gebieden Wagenwerkplaats, Trapezium, Eemplein, De Nieuwe Stad en Kop van Isselt in samenhang ontwikkelen en de Nieuwe Poort daarbij betrekken om de bereikbaarheid voor het hele gebied op peil te houden. 

Sta-in-de-weg

Rova is nu een hinderlijke sta-in-de-weg voor de bouwplannen in de omgeving, want in de ruime milieucirkel van stank en geluid is weinig mogelijk, als het gaat om wonen. Bij de bouwplannen van het naastgelegen WAR-terrein vormde de aanwezigheid van het afvalstation een ernstige belemmering. Er moest zelfs 1000 vierkante meter grond gekocht worden van de WAR om een buffer te kunnen vormen met de buren.

De nieuwe locatie is het gebied rond de Oude Lageweg, het noordelijke deel van het gebied De Wieken Vinkenhoef. Dit ligt in de oksel van de A28 en de A1 bij klaverblad Hoevelaken. Het bedrijventerrein ligt momenteel nog grotendeels braak, in afwachting van verkoop als bedrijfsgrond.

Betere ontsluiting

Voor de ROVA betekent de verplaatsing naar De Wieken Vinkenhoef een locatie met een betere ontsluiting. Het bedrijventerrein is goed bereikbaar via de op- en afrit van de Hogeweg, nabij chauffeurscafé De Tweede Steeg. De huidige plek aan de Nijverheidsweg-Noord ligt ver verwijderd van alle snelwegen rond Amersfoort.

Voor de gemiddelde Amersfoorter betekent een verhuizing naar De Wieken Vinkenhoef een geheel andere rijroute, als er groot vuil of tuinafval weggebracht moet worden. Veel inwoners zullen straks via de snelweg A1 of A28 naar Rova gaan rijden.

Eisen van de tijd

De ROVA kan op de nieuwe plek het afvalbrengstation inrichten naar de eisen van de huidige tijd. Twee jaar geleden liet ROVA in het AD nog optekenen dat ze de ontwikkelingen van een mogelijke verplaatsing niet wilde afwachten en koos voor een renovatie van het brengstation.

Met name de situatie waarbij de klant via wankele trapjes zwaar afval in hoge containers moet werpen, was haar een doorn in het oog. ROVA had plannen klaarliggen voor een verhoogd laadperron, waarbij het afval in lager gelegen containers kan worden gestort. Die plannen zijn nog niet uitgevoerd.