Ruim een op tien huishoudens in sociale huurwoning zit financieel klem

Bijna twaalf procent van de mensen met een sociale huurwoning heeft een te laag inkomen om zijn of haar woonlasten en andere noodzakelijke uitgaven te betalen. Deze bijna 228 duizend huishoudens lopen daardoor het risico dat ze op een gegeven moment de maandelijkse huur niet meer kunnen betalen.

Volledig scherm
Sociale huurflats in Liendert. © AD

Dat blijkt uit de recent gepubliceerde Lokale Monitor Wonen 2019, waarin organisaties als de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en corporatievereniging Aedes gegevens over de huursector bijhouden. De recentste cijfers zijn van 2017.

In de regio Amersfoort hebben Woudenberg (12,6 procent) en Bunschoten (12,2 procent) de meeste mensen die moeite hebben de huur te betalen. Nijkerk is deze groep relatief het kleinst: 8,7 procent. In Amersfoort gaat het om 11,8 procent van de corporatiehuurders.

Huurders in een corporatiewoning zijn over het algemeen bijna een derde van hun netto inkomen aan woonlasten kwijt. Naast de kale maandhuur valt hier ook de energie- en waterrekening onder, net als de gemeentelijke heffingen. Twaalf procent houdt na betaling van deze lasten te weinig budget over voor voedsel, kleding en ‘sociale participatiekosten’: naar een sportclub kunnen, een keertje bezoek kunnen ontvangen of een (korte) jaarlijkse vakantie. Zij worden door de onderzoekers aangeduid als mensen met een betaalrisico: zij lopen het risico dat ze op een gegeven moment de maandelijkse huur niet meer kunnen betalen. 

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!