Volledig scherm
Raadsvergadering op 9 december in Scherpenzeel over fusie met Barneveld. © Niek Stam

Scherpenzeel komt met laatste redmiddel om zelfstandig te blijven

Scherpenzeel zet alles op alles om zelfstandig te blijven. Het college presenteert in een nieuwe brief aan de provincie Gelderland haar plannen om haar toekomst als zelfstandige gemeente te handhaven.

De brief die het college dinsdag naar Gedeputeerde Staten heeft gestuurd, bevat een aantal ingrijpende maatregelen. De lasten voor Scherpenzeelse huishoudens zullen worden verhoogd met 1,6 miljoen euro (11 procent). Dat geld zal worden gebruikt om de ambtelijke organisatie te verbeteren. De bibliotheek zal worden omgevormd tot steunpunt, wat minimaal een ton per jaar moet besparen. 

Er wordt ook gekeken of Kulturhus de Breehoek gemeentelijke huisvesting kan gaan bieden. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft op 9 december al voor deze maatregelen gestemd.

Grote zorgen

De Gedeputeerde Staten maken zich grote zorgen over de toekomst van een zelfstandig Scherpenzeel. In een brief op 17 december lieten ze weten dat Scherpenzeel de ambtelijke organisatie moet versterken, de financiële situatie moet verbeteren en op politiek-bestuurlijk niveau beter moet samenwerken.

Als het college niet in staat is om de GS te overtuigen dat dit gaat lukken, wordt Scherpenzeel hoogstwaarschijnlijk gedwongen om alsnog te fuseren. In december besloot een raadsmeerderheid nog om niet samen te willen gaan met buurtgemeente Barneveld, maar de GS kunnen dit besluit tenietdoen.

Donderdag gaan het college van Scherpenzeel en de Gedeputeerde Staten in gesprek over de toekomst van de gemeente.