Volledig scherm
Vorige maand overleed nog een 31-jaar vrouw op een lesmotor, nadat ze tegen een boom aanreed. © NewsUnited

SGP wil trajectcontrole op beruchte Wesselseweg in Barneveld

De Barneveldse SGP wil dat het college maatregelen neemt om het aantal ongevallen op de Wesselseweg (N800) te verminderen. De SGP pleit voor trajectcontrole. 

De gemeente Barneveld staat bij de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) bekend als een gemeente met gevaarlijke wegen. Er vallen meer dodelijke slachtoffers dan het landelijk gemiddelde. De N800, de weg tussen Barneveld en Stroe, is berucht vanwege de vele scherpe bochten. In 2018 vonden er zeker vijftien aanrijdingen en botsingen met bomen plaats op de weg. Vorige maand overleed nog een 31-jaar vrouw op een lesmotor, nadat ze tegen een boom aanreed. De SGP hoopt dat het college wil onderzoeken of trajectcontrole op de weg mogelijk is. 

,,In Gelderland is op nog een paar plekken trajectcontrole ingesteld langs provinciale wegen. Het is van levensbelang dat er wat aan deze weg gebeurt”, zegt Gert Ploeg, raadslid van de SGP. De oplossing is simpel volgens Ploeg. ,,Je zou drie camera’s neer kunnen zetten. Eén net buiten Barneveld, één in Kootwijkerbroek en één bij industrieterrein de Harselaar. Dan heb je het verkeer dat halverwege de Wesselseweg de rotonde pakt er ook op staan. Dan wordt het veiliger.”

Bovendien zijn er ontwikkelingen waardoor de verkeersdruk op de weg alleen maar toe zal nemen, stelt de SGP. MBO Aeres wil volgens de partij een braakliggend terrein aan de Wesselseweg inrichten als parkeerterrein voor 150 auto’s en ook 90 tot 120 woonplekken creëren voor studenten op die plek. De nieuwbouw rond de school komt op een plek waar 80 kilometer per uur gereden mag worden. De SGP hoopt dat het college in overleg met de provincie wil gaan om de bebouwde kom-grens te verleggen, zodat er op dat gedeelte nog maar 50 kilometer per uur gereden mag worden.

De gemeente pleit overigens zelf al langer voor een 60-kilometerzone op de N800, maar de provincie wil dat tot nog toe niet.